Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwny odglos miedzy 1400obr a 1800 prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

https://youtu.be/Qic8ytt96jM

https://youtu.be/_Ty1WbZH90g

Czy ktos ma jakies pomysly co moze tak "tyrkac" podczas jazdy w kabinie tez slychac ten dzwiek.Dodam ze auto nie stracilo mocy i nie ma zadnych bledow w silniku.Dodam ze na biegu jalowym przy 1600obr silnik ma duze wibracje ktore bardzo sa odczuwalne w srodku auta i nie wazne czy pedal sprzegla jest wcisniety czy nie.

Nikt nic nie doradzi co moze tak stukac?

Edytowane przez damian19886
Opublikowano

ja bym zdjał pasek klinowy i zapalił bez paska - jesli dzwiek ustanie - rolka prowadzaca , napinacz ,altek lub spręż.klimy do weryfikacji te elementy.

Opublikowano

Dzieki za odp.Jutro tak wlasnie zrobie:) auto nie stracilo na mocy tylko taki dzwiek jak tyrkanie jakby lozysko.A jezeli egr jest zasyfiony to jakie sa objawy jak moge zapytac?

Opublikowano

chyba ze w wytarte ząbki trybików w silniczku klapy gaszącej... lub silniczku EGR'e - aby to zdiagnozowac to nie problem... 30min roboty.

Opublikowano

Najpierw zobacze sciagne pasek.A jak dostac sie do tych trybikow? wczoraj przy gaszeniu auta to wydawalo mi sie ze nim lekko zachwialo i bylo slychac jakby stuki.

Opublikowano

Zagladaj do klapy. Odpinasz ten przewod doład. Odpinasz wtyke,3 sruby i przepust.na stół ,potem torx 20tka kiĺa śrub od pokrywki i silnie musisz podważyć pokrywke - 2piny bedą ciasno 3mały dlatego cieźko ja zdjać.- na 100% bedzie tam olej to taka wada i cecha kóstrukcyjna i tam obejrzyj trypiki na półksieżycu na brzegu.

Opublikowano

Wczoraj chcialem zdjac pasek ale ku mojemu zdziwieniu nic nie " tyrkotalo " mam pytanie jakby byly problemy z klapa gaszaca to nie bylo by jakiegos bledu?

Opublikowano

to niech hałas nastapi - wtedy zgas silnik i zsun pasek z kola pasowego wału...

Opublikowano

Tak na to czekam.