Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] SWAP AHU --> AFN '98rok - podcisnienia - co z czym ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mechanik przekłada mi silnik AHU na AFN w Audi A4. Być może ktoś już na forum walczył z tematem i podpowie co z czym się je :) O ile mechanicznie sobie na pewno poradzi to mam pytanie o elektrykę. Mam cały komplet z AFN (silnik, wiązka, komputer, turbina, pompa itp). Ląduje to w miejsce poprzednika AHU i teraz...

Co konkretnie wiąże się z taką przeróbką? Widzę że wiązki elektryczne wyglądają tak samo (identyczne wtyki itp). Turbiny na pewno są inne więc może i sterowanie podciśnieniami też są inne? Czy w AHU była zmienna geometria łopatek? Widzę że w AHU zaworek N75 to taka metalowa puszka a w AFN z tego co pamiętam powinien być ten zaworek nowszego typu (plastikowy?).

Sprawa komputerów... Ten który był w AHU i ten co dostałem do silnika AFN wyglądają tak samo (bez wężyka na podciśnienie) i tu pytanie. Widzę w allegro że komputerów z AFN są 2 rodzaje - jedne z wężykiem na podciśnienie inne nie. Czym one się różnią? Czy są one zamienne? Taki jak ten po prawej był z AHU i mam razem z nowym silnikiem AFN. Tylko zastanawia mnie ten po lewej jak widzę w allegro że jest jakiś inny. Prosiłbym jeśli ktoś posiada o schemat podciśnień do AFN´a w Audi A4.

Z góry dzięki za info

54877675po9.jpg

Opublikowano

Musisz sobie zrobić instalacje podciśnienia do gruszki do turbiny od pompy vacum, jeśli masz wiązkę do silnika i pasujący do niej sterownik to po prostu wszytko pospinaj do kupy. Powinno wszystko grać jeśli chodzi o ten wężyk do ecu to nie jest to podciśnienie tylko jeden ma elektryczny miernik ciśnienia do drugiego musi iść wężyk i ma miernik dopiero w ECU.

Opublikowano
e0fc4bddabc22e5f.jpg
Opublikowano

roznica polega na tym ze starsze ECU [zdjecie po lewej] mialy MAP sensor w obudowie ECU do ktorego dochodzil przewod od rury dolotowej ...

w nowszych modelach [ECU z pawej] MAP sensor jest elektroniczy w rurze dolotowej i zniego sygnal przesylany jest kabelkami do ECU ...

schemat podłaczenia podcisnien :

ec352240d91cd59cm.jpg

niestety z elektryki nie pomoge ...

Opublikowano
  • Autor

wielkie dzięki koledzy, teraz już z górki :) Aha różnica była jeszcze w mocowaniu turbiny do wydechu - w AHU jest mocowanie przez flanszę na 4 śruby, a w AFN na 3 śruby. To tak gdyby ktoś się jeszcze kiedyś mierzył z podobnym problemem. Ja dokupiłem flanszę od AFN'a za 20pln i będzie to razem jakoś zespawane.

A jeszcze jedno.... czy przepływka może zostać od AHU? Czy szukać konkretnie z AFN'a?

Opublikowano

w ahu nie było zmiennej geometrii łopatek w turbinie

Opublikowano
  • Autor

Po kłopocie, nowy motor już śmiga. Z problemów było jeszcze konieczne dopasowanie immo do nowego ECU. Niestety zwykły vag-com 311 sobie nie poradził (łączył się z immo ale nie można w nim było nic zrobić). Elektryk z lepszym kompem sobie poradził i auto działa jak należy. Dzięki za pomoc

Pozdrawiam :)