Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

W korku zalacza sie ECON - nie mozna wyłączyć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

To mój pierwszy post na forum.

Mam problem z klimatyzacją. Otóż kiedy odpale autko jest wszystko ok. Klimatyzacja chłodzi - przy ustawionej temp. 21 st. odczuwalny jest chłód - dlatego wnioskuję że czynnik chłodzący jest. Problem pojawia się wtedy, gdy stoję samochodem w korku albo np. na parkingu. Wtedy co jakiś czas słychać taki szum, od czasu do czasu pojawi się para na przedniej szybie, aż w końcu włączy się tryb ECON, którego nie mogę wyłączyć(FILM). Dodam, że podczas jazdy nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji. Jedynie podczas postoju.

Jako załącznik podaję link do filmiku: https://youtu.be/DU_t-j1Mz7s

Proszę o pomoc, porady, sugestie.

Pozdrawiam,

Szymon.

Opublikowano

podłącz pod vaga, pewnie cisnienie wzrasta i stad ten problem, albo skraplacz nie daje rady, albo wentylatory stoją i stąd efekt w korku na postoju, sprawdz czy wisko kręci oraz przy mocnym nagrzaniu włącza się drugi bieg

Opublikowano
  • Autor

A urządzeniem Bluetooth OBD II i aplikacją Torque raczej nie dam rady, czyli trzeba podjechać do jakiejs stacji diagnostycznej? A tak przy okazji: czy można mieć jakiś program na komputer który obsługuje ten interfejs Bluetooth typu VAG?

Opublikowano

A ja spytam kiedy byłeś ostatnio nabijać klimę? bo niema co wnioskować tylko robić to raz do roku. Może być też zabrudzona "zapchana" dysza rozprężna.

Edytowane przez xcentriq

Opublikowano
  • Autor

Samochod posiadam od czerwca tamtego roku i problem ten już był. Wiem ze takie rzeczy nalezy czesto robic, ale nie przypuszczalem ze moze to być spowodowane nie nabita klimatyzacja, skoro podczas jazdy chlodzi :-)

Opublikowano

Może chłodzić natomiast wg komputera jak mierzy poziomy ciśnień między tą stroną wysoką a niską, tym bardziej że na postoju jest mniejszy skok sprężania i może nie dobić odpowiedniego ciśnienia stąd powiedzmy tryb awaryjny bez sprężania. Kolega "execuiter" pisał o tym. Diagnostyka VAG powinna to wykazać.

Opublikowano
  • Autor

Okej, dziekuje. Odezwe sie jak bede po diagnostyce komputerowej.

Okej, dziekuje. Odezwe sie jak bede po diagnostyce komputerowej.

Witam ponownie,

Pozyczylem komputer z programem Polski Vag oraz kabelek od znajomego. W zakladce Klimatyzacja>>bledy: bylo cos takiego:

713 - silownik do klapy recyrkulacji-v113 zablokowany lub brak napięcia - blad sporadyczny

716 - silownik do klapy recyrkulacji-v113 zablokowany lub brak napięcia

Usunalem te bledy i czekalem az nagrzeje sie silnik i wlaczy sie ECON. Tak tez sie stalo. Nastepnie znow sprawdziłem bledy i bylo tam coś takiego :

819 Nie znany kod bledu. Sygnal za duzy

Kiedy usunalem ten blad econ sie wylaczyl ale klima nie dzialala.

Nastepnie zrobilem test wyjsc i kiedy byl test wentylatora to on sie nie kręcił.

Dodam ze po tym wszystkim zasiłem auto, odpalilem i sie przejechalem i klimatyzacja na Lo chlodzila bardzo mocno.

Wiecej rzeczy nie potrafię sprawdzic w Vag. Prosze o jakas instrukcje jak posprawdzac te parametry, poniewaz nie znam sie na tym.

Pozdrawiam

Opublikowano

Pewnie skończyły się szczotki w wentylatorze, albo moduł.

U mnie są dwa eletryczne wentylatory, najpierw przestał chodzić jeden, a w nie długim czasie drugi. Myślałem że padł moduł, a to szczotki w wentylatorach. Dodam tylko, że musiałem kupić drugie silniki, bo sprężyna dociskajaca szczotkę, gdy ta się skonczy, niszczy komutator.

Zagrzej porządnie silnik, aż ruszy wiskoza i zobacz czy wtedy klima bedzie działać na postoju.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie,

Problem rozwiązany, okazalo się ze jeden z czterech kabli wchodzacych do sterownika wentylatora byl wyrwany.

Dzieki za wszystkie rady,

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka