Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podłączenie świateł dziennych LED DRL - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem sobie Światła dzienne DRL ledy z automatem do mojej A4 1.9 TDI 110 KM 96 r.(dwa kable czerwony + oraz - czarny i biały na gaszenie ich poprzez wpięcie do świateł mijania)

Chciałem podłączyć w ten sposób, aby po przekręceniu stacyjki lub ew. po uruchomieniu silnika świeciły, lecz nie mogłem znaleźć stałego napięcia +12 po uruchomieniu silnika (wiadomo, że po rozruchu alternator ładuje i jest +14V), światełka są przeznaczone pod napięcie 12V i mam obawy, że się uszkodzą pod 14V (chyba, że różnica 2V nie będzie miała wpływu na ich żywotność?).

Próbowałem jeszcze z alternatora z którego wychodzi pin i tam jest napięcie ~11v lecz gdy podepnę się pod niego to światełka lekko mrugają (jest jeszcze duża śruba z przykręconym kablem ale tam jest właśnie 14V). Szukałem dalej multimetrem pod maską stałego napięcia +12 i znalazłem przy pompie wtryskowej i pytanie czy mogę się tam wpiąć? Z ciekawości wpiąłem się tam na krótko aby sprawdzić i działają bez zarzutu, ale czy to nie zaszkodzi? Może jakieś inne rozwiązanie znacie?

Pozdrawiam.

Edytowane przez MurzynDDZ

Opublikowano

14v nie zaszkodzi.

Opublikowano
  • Autor

14v nie zaszkodzi.

Czy na pewno? Bo po podłączeniu pod alternator przy napięciu 14v po chwili klosz był lekko ciepły od ledów.

Poradziłem sobie, podpiąłem pod D+ alternatora (+14v) i zastosowałem stabilizator napięcia (l78s12cv) i na wyjsciu jest +12v, smiga :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak zapodałeś ten stabilizator, to zapodałeś. Podejrzewam, że taki sam jest już w układzie elektroniki w Twoich światełkach. Idąc Twoim tokiem rozumowania , każde radio, czy inne urządzenie by się spaliło. Przecież w każdym samochodzie ładowanie masz ponad 14 V , a urządzenia są na 12 V.

Opublikowano

Też przymierzam się do montażu ledów, pod co je najlepiej podpiąć tak żeby to w miare prosto zrobić?