Adiii Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Witam.Od tygodnia posiadam Audi A4 B5 z 95r.Silnik 1.6 benzyna sedan.Mam problem z centralnym zamkiem.Zaznaczam że odkąd mam auto centralny zamek nie działał, pompka wrzucona luźno do bagażnika i w dodatku od innego modelu.Kupiłem właściwą pompkę centralnego zamka z oznaczeniem: 4A0 862 257 ATutaj link do strony przedstawiającej moją pompkę:http://www.digakom.com/details.php?TYP_SORT=A&row=4A0%20862%20257%20A%20%282%29Problem polega na tym, iż na przewodzie [czerwono-niebieskim doprowadzającym stałe +12V (według schematu)] brakuje napięcia.Bezpieczniki sprawdzone i wszystkie sprawne.Dlaczego w tym miejscu nie mam w ogóle napięcia?Na zdjęciu zaznaczone czerwoną strzałką. Drugi problem to centralny nie reaguje na polecenie otworzenia wszystkich zamków.A dokładniej...Gdy "pożyczę" +12V i podłączę pod pompkę to działa ale...Gdy włożę kluczyk do zamka i przekręcę go w celu zamknięcia samochodu to pompka reaguje i zamyka wszystkie zamki.Natomiast gdy chcę samochód otworzyć i przekręcam kluczyk w zamku w celu otworzenia to pompka nie reaguje i pozostałe zamki nadal są zamknięte a otworzony jest zamek tylko ten w którym kluczyk był.Proszę o pomoc gdzie szukać przyczyny dlaczego pompka nie otwiera pozostałych zamków.
bigu888 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 A czy pompka którą kupiłeś nie jest czasem z anglika?? Zdziwisz się, ale angielska pompka nie będzie działała w EU! Temat 100% sprawdzony. Angielska pompka zamyka ale już nie otwiera. Oczywiście brak plusa to inna sprawa. No i nie wiem czy pompka jest z anglika.
Adiii Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2015 Jak sprawdzić czy ta pompka nie jest z anglika?
bigu888 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Z tego co znalazłem w necie to jest to pompka EU, ale objaw o którym mówisz (że zamyka a nie otwiera) to typowy objaw założenia pompki GB do instalacji EU. No ale może to przypadek.
Adiii Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Pin nr 5 steruje zamykaniem/otwieraniem od strony kierowcy.Aby otworzyć zamki należy na pin nr 5 podać +12,4V, natomiast aby zamknąć zamki pin nr 5 trzeba podłączyć - (masa).Powyższe czynności wykonywałem bezpośrednio na pompce centralnego zamka.Dobrałem się do "łączników" znajdujących się w nogach kierowcy po lewej stronie. Niebieską strzałką oznaczyłem przewód niebiesko-żółty połączony z pinem nr 5 na pompce centralnego zamka.Gdy zrobię zworę przewodu niebiesko-żółtego do masy (brązowy kabel w kostce) zamki się zamykają.Natomiast w celu otworzenia zamków zrobiłem zworę tego samego przewodu (niebiesko-żółtego) do przewodu oznaczonego zieloną strzałką.Problem w tym że na tym przewodzie jest "tylko" 11.25V i pompka nie reaguje i nie otwiera zamków. Gdy zrobię zworę do innego przewodu na którym jest 12.4V pompka otwiera zamki.I chyba tu jest przyczyna.Dlaczego na tym przewodzie jest tylko 11.25V?Czy mogę ten przewód połączyć z innym przewodem na którym jest 12.4V? Edytowane 13 Czerwca 2015 przez Adiii
Rekomendowane odpowiedzi