Jump to content
IGNORED

Zimne powietrze z bocznych nawiewów

Recommended Posts

Posted

Witam.

Nie wiem czy dobrze trafiłem ale..

Mam mały problem nie z klimą a ogrzewaniem. Po złapaniu przez silnik temperatury włączyłem ogrzewanie ale z bocznych nawiewów leci letnie powietrze jak z jednego środkowego, a 2 z 3 na środku leci ciepłe przyjemne powietrze.

Co za tym stoi?

Posted

Sprawdź czy masz sterowanie klapami klimy. Czy pracują w czym zakresie. Możliwe że któraś nie domyka.

Posted (edited)

Jak to sprawdzić :P?

Nie jestem jeszcze doświadczony w tych sprawach..Więc takie pytanie.

Z najniższej na najwyższą temperaturę słyszę jak któryś z silniczków pracuje a potem kilka razy tyka tak jakby jak napisałeś nie chciało się przestawić do końca czy coś takiego.

Mam u siebie climatronic oraz klimę jakby coś..

Edited by Musafa
Posted

No domyślam się że masz klimatronik , w przeciwnym razie silniczków by nie było . No ale do żeczy. Steruj poszczególnymi Nawiewami czyli góra , środkowe kratki i dół ( nogi) . Przy każdym zasterowaniu słuchaj czy silnik przestawia klapę. Podobnie z temperaturą też sprawdź czy silnik pracuje. Jeśli wszystkie silniki pracują to sprawdź czy z któregoś nie spadło cięgno. ( łącznik pomiędzy silniczki em a klapą ) Powodzenia.

Posted (edited)

Sprawdzę, ale od temperatury raczej działa bo słyszę go nawet a to już znak, że działa.

A jak sprawdzić cięgno ?

Sorka za tyle pytań :P

Edited by Musafa
Posted

No tylko naocznie - musisz zdemontować schowek , wsadzić tam głowę i pooglądać , posłuchać itd. ( kto pyta nie błądzi) :thumbup1:

Posted (edited)

Wszystkie silniczki tak jakby chodziły a najgorsze jest to, że ciepło leci z jednego nawiewu czyli jest problem z jednym z nich.. Jak to naprawić :P?

Obstawiam ten który odpowiada za przestawienie klapy na kratki.(na panelu miedzy na nogi a na szybę)

Jest możliwość sprawdzenia ich pod kompem i np. nastaw przez kompa ?

Up

Już wiem...

Coś nie tak jest z jednym śilniczkiem, niebieskim który odpowiada za nawiew na kratki.

Pytanie brzmi.. Nowy czy wykręcać i czyścic ?

Edited by Musafa
Posted

Najpierw wyczysc.pozniej kasacja bledow.i nastawy fabryczne

Posted

Rozkminiałem dziś kody climatronica i coś tam znalazłem.

w 1c mam taki błąd

15.7 klapa powietrza, czasem blokowana

i jeszcze gdzieś znalazłem coś takiego

04.1 (G89) czujnik temperatury w kanale świeżego powietrza, ciągła przerwa