Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wyciek oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po skończonej pracy wsiadłem do auta odpaliłem i włączyłem klime by szyby odparowały( na zewnątrz było coś koło 4 stopni) ruszyłem i po około 500 metrach zapaliła mi sie kontrolka oleju, natychmiast sie zatrzymałem by sprawdzic co sie dzieje, okazało że olej leci ciurkiem gzieś z pod misy, po pięciu minutach pozbyłem sie chyba całego oleju. Może ktoś z kolegów zdiagnozować co do cholery mogło sie stać? Nigdzie nie uderzyłem misą czy coś takiego, stało sie to godzine temu i jest noc, auto sciągne dopiero jutro w południe, a jestem ciekaw jakie koszta sie szykują. Jeśli mógłby ktoś z Was powiedzieć o co może chodzić to byłbym bardzo wdzięczny, Pozdrawiam

Opublikowano

Jedyne co w Twoim przypadku możesz zrobić to auto na podnośnik lub kanał i patrzeć skąd leje się olej. Jeżeli nie widać to użyj zmywacza do hamulców, umyj silnik, zalej oliwą i szukaj wycieku.

Opublikowano
  • Autor

Po wstępnych ogledzinach stwierdziłem że wyciek jest gdzieś z okolic filtra oleju, czy jest możliwe by filtr oleju sie w jakiś sposób uszkodził żeby nastąpił taki duży wyciek?

Opublikowano

mam ten sam problem ale zdiagnozowałem ze leci z pod czujnika.

Opublikowano
  • Autor

Cholera, mechanik powiedział mi że wydmuchnęło uszczelkę z pod głowicy :shocked:ale nie chce mi sie za bardzo w to wierzyć, zawsze dbałem o auto, nigdy go nie piłowałem na zimnym, olej był wymieniany zawsze w terminie, a tu taka niespodzianka, czy jest możliwe by na zimnym silniku po przejechaniu 500 metrów wydmuchnęło uszczelkę? co o tym sądzicie? dodam że zrobiłem 40 000 km i nie brał grama oleju, nigdy go też nie przegrzałem. Więc jakie mogą być jeszcze przyczyny wydmuchnięcia uszczelki :mysli: [br]Dopisany: 01 Listopad 2008, 02:15_________________________________________________dodam jeszcze że auto nie straciło mocy ani nie miało falujących obrotów, po prostu wlałem ze 3 litry oleju by dojechać do mechanika(ok. 2 kilometrów) i gdy przyjechałem od razu zajrzałem pod spód samochodu i już nic nie leciało, bardzo dziwne bo dzień wcześniej po 500 metrach wy***przył chyba cały olej

Opublikowano

Może chłodniczka olejowa się rozszczelniła i pociekł olej,jest ona razem z filtrem a gdy wydmucha uszczelkę pod głowicą to od razu tak dużo oleju nie wyrzuci.

Opublikowano
  • Autor

No mi sie też tak wydaje, ale mechanik twierdzi że to uszczelka i cholera nie wiem co robić

Opublikowano

Zmień mechanika widać,że chyba się nie zna koleś jak.Nie miałbyś uszczelki to po 5min napewno olej byłby,bo on nie cieknie tak że odrazu lampka i zero oleju.

Opublikowano

Jeżeli olej wyleciał w na przestrzeni 500 metrów to musiała go wywalić pompa oleju pod ciśnieniem czyli do sprawdzenia filtr, czujnik, chłodniczka. Z uszczelki pod głowicą cieknie wolniej. A jak koleś nie umył najpierw silnika w celu odnalezienia miejsca wycieku tylko od razu wymiana uszczelki pod głowica to naprawdę zmień mechanika

Opublikowano
  • Autor

Dzięki koledzy, chyba tak zrobie

Opublikowano

Sprawdz czy nie odkrecil sie filtr oleju! Mi raz sie zdarzylo i wtedy pompa wywala caly olej na zewnatrz.....