Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Wymiana sprzęgła koło zamachowe a rozrusznik problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio chciałem wymienić sprzęgło w swojej Audicy, przejąłem ją 2 lata temu po wujku, kiedyś było tam chyba sztywne koło zamachowe ale wymienił (na dwumas) bo szarpała na zimnym przy ruszaniu i wymieniał jeszcze tysiąc innych rzeczy i nadal szarpała no ale nie o tym temat, teraz postanowiłem wymienić sprzęgło, ponieważ wiem że dwumas już się zużył, kupiłem na złomie koło zamachowe sztywne i docisk (tarczę już miałem dobrą od wuja) niestety nie mieli od audi sprzęgła i miało być takie same od passata b4 1.9 90km, niestety po zamontowaniu zonk, rozrusznik kręci się sam czyli koło nie zazębia się z nim, i tu jest moje pytanie czy szukać dalej koła zamachowego pasującego do mojego auta czy może rozrusznik jakiś na te koło zamachowe jeśli się da oczywiście, chcę iść po najniższych kosztach i nie dokładać za wiele do tego samochodu, tamten dwumas jeszcze bym zostawił ale już drugą poduchę pod silnikiem mi wyrwał przez szarpanie. Najgorsze jest to, że ciężko jest znaleźć te koło zamachowe używane, a nowe jest strasznie drogie i przeważnie w kompletach.

Opublikowano

No to masz problem bo koło z silnika poprzecznego jak w passacie b4 nie pasuje do silników wzdłużnych wieniec rozrusznika jest po drugiej stronie musisz mieć zamach z audi 80 b4 1,9tdi lub 2,016v mam zestaw z dwumasem w dobrym stanie mogę odsprzedać.

Opublikowano

znalazłem już kompletne oryginalne w dobrej cenie, na dwumas już raczej nie przejdę bo jest awaryjny i drogi, ale dzięki za pomoc :)