lukasz_1986 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Witajcie. Po zakupie samochodu z niewiedzy zalałem olej Castrol 5W40. po ok 5 tys silnik wyraźnie głośniej pracuje i rano słychać łańcuszek przez ok 2s. Nie wiem czy to dobry pomysł ale postanowiłem jednak zajrzeć do tej miski i smoka zamiast robić płukankę. Chyba to lepsze rozwiązanie? Rozbierałem górę silnika i na pokrywie zaworów od środka widać nagar i rysy od zeskrobywania go śrubokrętem. Pewnie ktoś jeździł na kiepskim oleju.. Widać że misa była już odkręcana ale chyba wolę to sprawdzić. Pytanie jak? Jak najszybciej wyjąć miskę? Czy odkręcić jakoś sanki które przeszkadzają w demontażu? Czy poluzować poduszki i dźwignąć silnik? Kto rozbierał?
koloboro Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam Na forum kolegów od passatów jest taka porada: http://forum.vw-passat.pl/threads/49871-%C5%9Aci%C4%85gni%C4%99cie-miski-oleju-passat-1-8T-JAK-TO-ZROBIC Trzeci post. Ja osobiście robiłem według instrukcji z Elsy ale do tego trzeba mieć zawiesie do silnika (sam zrobiłem bo orginalne kosztuje krocie). Poszło gładko. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez koloboro
Rekomendowane odpowiedzi