Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny problem DPF ( migająca kontrolka )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

2tyg. zostałem posiadaczem wspaniałego Audi A4 w wersji B7 a że były wakacje trochę nim pojedziłem nad morze w góry i wszystko było ok, wróciłem z urlopu

i do pracy mam mały odcinek drogi więc samochód zagrzał się i po 30 min jazdy koniec. Wczoraj wracając z pracy zaczeły obroty z biegu jałowego z 800 wskakwiać na 900 i tak się utrzymywały, samochód przestał mieć kopa ( zmiennie ) raz miał raz nie. Dzisiaj rano po odbaleniu wszystko było ok po przejechaniu i rozgrzaniu silnika problem z obrotami znowu wystąpił, wskoczyły na 900 np. stojac na światłach. Generalnie miałem kilka krótkich odcinków do przejechania i po pewnym czasie zaczeła migać kontrolka DPF, bardzo przestraszyłem się tym faktem i odrazu edukacja w internecie. Wyczytałem że jest zapchany filtr DPF i że trzeba przez 10min - 15 min na obrotach 3000 jechać nieustannie - tak też uczyniłem i wszystko wróciło do normy, samochod jeździ sprawnie, ma moc, obroty są ok jednak kontrolka dalej miga. Co w takiej sytuacji mogę zrobić ?

Dzięki wielkie za pomoc

Opublikowano

Pierwsze co bym sprawdził przy takich objawach, to czujnik temperatury cieczy chłodzącej :naughty:

Podepnij auto pod kompa w poszukiwaniu błędów .

Sprecyzuj typ silnika, bo BLB nie były wyposażane w DPF , a także co dokładnie miga na blacie, bo w B7 raczej nie ma kontrolki DPF-a, problem z nim jest sygnalizowany odpowiednim piktogramem na FIS-ie :hi:

O takim jak na pierwszym zdjęciu w tym artykule :

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/ekspoatacja-auta-z-filtrem-dpf-mniej-kosztow-ale-wiecej-problemow/jxjzl

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Pierwsze co bym sprawdził przy takich objawach, to czujnik temperatury cieczy chłodzącej :naughty:

Podepnij auto pod kompa w poszukiwaniu błędów .

Sprecyzuj typ silnika, bo BLB nie były wyposażane w DPF , a także co dokładnie miga na blacie, bo w B7 raczej nie ma kontrolki DPF-a, problem z nim jest sygnalizowany odpowiednim piktogramem na FIS-ie :hi:

O takim jak na pierwszym zdjęciu w tym artykule :

http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/ekspoatacja-auta-z-filtrem-dpf-mniej-kosztow-ale-wiecej-problemow/jxjzl

Faktycznie moze zle wpisalem nr. silnika ( nie bylem pewny ) tak miga mi kontrolka jak na zdjeciu w tym artykule.

Opublikowano

Podwyższone obroty silnika raz na jakiś czas, jak już wcześniej napisałem, mogą świadczyć o awarii czujnika temperatury.

Bez prawidłowej jej wartości proces wypalania DPF-a się nie uruchomi i mamy klops gotowy :decayed:

Podłącz motorówkę pod kompa , nie zdziwię się jak znajdziesz tam błąd przerwy/zwarcia czujnika G62 :whistling::naughty:

Opublikowano
  • Autor

Podwyższone obroty silnika raz na jakiś czas, jak już wcześniej napisałem, mogą świadczyć o awarii czujnika temperatury.

Bez prawidłowej jej wartości proces wypalania DPF-a się nie uruchomi i mamy klops gotowy :decayed:

Podłącz motorówkę pod kompa , nie zdziwię się jak znajdziesz tam błąd przerwy/zwarcia czujnika G62 :whistling::naughty:

hehehe motorówkę :) - ladnie powiedziane. Dzieki!! podjade do mechanika zeby sprawdzil i dam znac :) Pozdrawiam