Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

olej w zaworze DV i błąd P0299

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

niedawno podczas jazdy zapaliła mi się żółta kontrolka check engine - po podpięciu i zczytaniu błędów miałem 2 wpisy:

P0420: Catalyst System; Bank 1: Efficiency Below Threshold

P0299: Turbo/Super charger underboost

mechanik do którego postawiłem auto po wymontowaniu zaworu DV stwierdził że zawór jest cały w oleju i stąd nie domyka i wywala błąd.
Zdecydowałem się na wymianę odmy i rury BT (oryginalne ASO) - po przejechaniu około 1,5 tys km problem powrócił a do tego wzrosło zużycie oleju - ponad litr na 1000 km:/

Dodatkowo auto stało się mułowate - dopiero od 3,5 tys obrotów zaczyna przyspieszać....

czy miał ktoś podobne problemy? podejrzewam że turbo zaczyna puszczać olej - nie mam żadnego widocznego wycieku w komorze silnika...

i czy to może w jakiś sposób mieć powiązanie z błędem P0420 ?

z góry dzięki za pomoc :)

Edytowane przez thawk

Opublikowano

Moim zdaniem masz padnięty DV i dlatego auto muli, też miałem uwalony i po wymianie wróciło do normy, podmień jak masz od kogo i sprawdź

spalanie oleju masz tragiczne, mój mimo lekkich luzów na ośce turbiny nie wciąga oleju,

pewnie dobrze by było wyciągnąć turbinkę i sprawdzić jej stan, ale od razu Cię uprzedzę że jest upierdliwa w rozbieraniu

przy takim zużyciu oleju to pewnie zawaliło Ci kata i stąd check

sprawdź jeszcze drugą sondę w kacie

Edytowane przez tom4275

Opublikowano
  • Autor

odnośnie spalania oleju to wcześniej miałem w normie jakieś 200-250 ml na 1000km dopiero teraz po wymianie zaworu PCV i rurki BT strasznie skoczyło...

u mechanika jestem umówiony na 7.09 - on podejrzewa turbinę - zawór DV miałem wymieniany jakoś na jesieni, teraz po demontażu był cały zaolejony i ponoć temu się nie domykał...

jeżeli to turbo pościło olej to lepiej kupić nową czy regenerować? jaki są koszty ?

Edytowane przez thawk

Opublikowano

jak chcesz od razu podnieść moc to bym celował w turbinkę K04, jak dobrze pamiętam u Sida jest za 4 z kawałkiem, K03 będzie niewiele tańsza, tylko do podniesienia mocy trzeba by było jeszcze intercoolerka centralnego i downpipa, właśnie nad takim zestawikiem sam się zastanawiam, w tej chwili mam 260 na programie, ale że właśnie turbinka już zaczyna luzy łapać to myślę nad takim rozwiązaniem

Opublikowano
  • Autor

rozwiązanie fajne :) obawiam się trochę wycinanie kata - straszą teraz tymi szczegółowymi przeglądami i kontrolą emisją spalin... rozumiem że bez downpipa zmiana turbo na K04 za wiele nie da?

Opublikowano

Mam to samo od wymiany BT i PCV włączę ze spalanie oleju .... dzisiaj jadę zmienić BT na stary ORI niestety PCV wyrzuciłem ku.. głupi JA ... mam PCV z końcówka N niby do mojego auta dobrany zobaczymy ... bo teraz na aucie jest z R

A Ty jakie masz BT i PCV ??

pozdrawiam

Opublikowano

jak masz zapchanego kata to i tak pójdzie na śmietnik, nowy to spory wydatek a używkę bierzesz w ciemno, wszyscy podnoszący moc, kata wywalają zobacz temat o 1.8T, tam koledzy to już nawet grupowe zapisy na downpipe'y robią :decayed:, szmoc musi mieć ujście :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Mam to samo od wymiany BT i PCV włączę ze spalanie oleju .... dzisiaj jadę zmienić BT na stary ORI niestety PCV wyrzuciłem ku.. głupi JA ... mam PCV z końcówka N niby do mojego auta dobrany zobaczymy ... bo teraz na aucie jest z R

A Ty jakie masz BT i PCV ??

pozdrawiam

właśnie sprawdziłem: BT i mam 06D103215A niestety PCV nie jestem w stanie sprawdzić bo numer mam zasłonięty a fakturę z ASO mam w drugim domu :/

Daj znać jak po zmianie BT na stary

pozdrawiam

Edytowane przez thawk

Opublikowano

Zmieniłem BT na stary ori i PCV na N i zobaczymy jak pojeżdżę dam znać co się dzieje ale zauważyłem ,że PCV z R ma 2 w rogu czyli niby 2 zaworki a ten co wkładałem ma 1 czyli chyba jednak jest jakaś różnica mam nadzieję ,że to pomoże jak nie to idę w stronę TURBO ... choć wstaje pięknie , nie kopci ...

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

no właśnie auto też mi nie kopci, nie świszcze i nie ma widocznego wycieku na obudowie... jedynie jest mułowate do 3-3.5 tys obrotów ale to przez zalolejony zawór DV...

w poniedziałek wyjmą mi turbine to będę wiedział co i jak - czy to ona puszcza olej czy zalewa ja z rurki BT....

Korzystając z chwili wolnego czasu sciągnąłem ta gumową rurę łącząca filtr powietrza z turbo i mam tam pełno oleju - leje się z BT :/

k6xubbov.jpg

wiem już skąd zalewa mi zawór DV...

może to być wina źle dobranego zaworu PCV ?

Problem rozwiazany - wymiana pokrywy zaworow pomogla :) teraz mam nowa poprawiona z koncowka N i po prawie 500km ubytek minimalny i brak problemow z moca :) koszt: 880 pokrywa i 100 robocizna

Edytowane przez thawk