Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

odpinanie węża od pompy w baku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

potrzebuję sprawdzić pompe w baku, ale nie chce nic uszkodzić.

bo wężyk wychodzący z pompy ma jakieś zamknięcie... wie ktoś jak to bez usterkowo odpiąć ?

niestety nie mam chwilowo elsy

Opublikowano

A po co w ogóle mieszać w baku, jak wystarczy odłączyć wężyk na wejściu do filtra paliwa, podłączyć manometr a pompkę uruchomić podając plus z aku (przez bezpiecznik) na styk po wyjętym bezpieczniku nr. 28, na którym po włączeniu stacyjki nie pojawia się napięcie :decayed:

Dopiero jak zalega cisza i pompka nie pompuje, to bym szukał prądu na kostce przy zbiorniku i ewentualnie wyrywał pompkę :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

qmpla avf 2002 cięzko odpala na zimnym, a na cieplejszym jeszcze gorzej. I tak po kolei wszystko sprawdzam.

wczoraj wieczorem okazało się że podczas pracy silnika pompa daje dobrze, także odpięcie wężyka już mi nie potrzebne.

a bezpiecznik i przekaźnik są w tej holernej puszcze komputera ?!?

ogólnie to po zgaszeniu silnika sporo paliwa się cofa w stronę baku. Filtr + zaworek powrotne nowe dzisiaj wrzuciłem i dalej to samo.

najciekawsze jest to, że pompa jest włączana przez ecu na jakieś 1.5 sekundy..... i chyba jak się paliwo cofło, to to za krótko aby dobrze dobić.

ostatnim elementem do sprawdzenia jest pompa tandemowa, i wygląda że to ona daje popalić :(

Opublikowano

a bezpiecznik i przekaźnik są w tej holernej puszcze komputera ?!?

Przekaźnik jest przy ECU, a bezpiecznik w skrzynce na połączeniu deski rozdzielczej z drzwiami kierowcy :decayed:

ECU steruje przekaźnikiem i dopiero z przekaźnika prąd idzie na bezpiecznik a następnie do pompki paliwa w zbiorniku .

Ma to właśnie tą zaletę że możemy przez skrzynkę bezpiecznikową podać zasilanie na pompkę w celu jej sprawdzenia, albo np. wypompowania paliwa ze zbiornika :hi:

Pompka po włączeniu stacyjki standardowo włącza się właśnie na ok. 1,5 s , później dopiero jak zaczyna kręcić rozrusznik i podczas pracy motorówki :naughty:

Coś mi się wydaje że to nie brak paliwa może być przyczyną kłopotów, czujnik temperatury cieczy chłodzącej sprawny, nie przekłamuje temperatury ?

Opublikowano
  • Autor

ano w bezpiecznikach :) zasugerowałem się, że będzie razem z przekaźnikiem. To się pobawię dłuższym dopompowanie paliwa.

co do czujnika, to wydaje mi się że patrzyłem w blokach, ale to sprawdzę dokładnie.

gdzieś pisałeś o wpuszczaniu powietrza przez oringi pompek ? bo korekty i bipy za bardzo nie wskazują na nieprawidłowości

zastanawiam się nad podmianą pompy tandemowej odemnie, tylko czy nie ma różnic 'gniazda', poza tym kwestia uszczelki - ja mam chyba boscha, a drugi nie wiem co ma. Ale to jest 2002/2003 z wisko jeszcze.

I pewnie uszczelki są jednorazowe....

Opublikowano

To auto kolegi to ma problemy z odpalaniem po nocy na zimnym silniku, czy w innych sytuacjach też.

Jeżeli tak to w jakich ?

Opisz dokładnie bo od tego zależy poprawne wydedukowanie przyczyny :decayed:

Opublikowano
  • Autor

cały czas jest problem

po nocy czy na zimnym odpala po 2-3 s kręcenia, a im bardziej się nagrzeje, tym jest gorzej - trzeba kręcić z 5-6s