Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szarpanie przy przyspieszaniu, pobór oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

W moim B7, symbol silnika BWE, jest dziwny problem, który polega na mniejszej mocy w dolnych partiach obrotów (do 3 tyś) i nagłym szarpnięciu i przyspieszeniu. Auto rozpędza się do wskazanych 3 tyś obrotów raczej ospale, później jest już elegancko. Samochód generalnie nie stwarza problemów, jednak chciałbym ten problem wyeliminować. Auto jest po sofcie w Compsporcie, zrobionym przez poprzedniego właściciela. Bierze też trochę oleju (1 litr na 3000 km) - 5W30 Millers Specific 504/507. Co podejrzewać?

Opublikowano

jak masz szarpnięcie w okolicy 3tys to nic innego jak turbina (w tych okolicach wstaje) albo DV, tylko pytanie teraz co konkretnie a tego nikt Ci nie powie bez przeglądu. Chyba że coś tuner Ci namieszał, ja bym najpierw do nich się wybrał na przegląd.

Edytowane przez Lorence

Opublikowano
  • Autor

Tuner urzęduje na drugim końcu Polski ;) Zapomniałem dodać, że zjawisko to nie zawsze wystęuje i w zasadzie ciężko mi określić od czego to jest uzależnione (temperatura, rozgrzanie silnik itp.). Zawór DV?

Opublikowano

Cześć wszystkim,

W moim B7, symbol silnika BWE, jest dziwny problem, który polega na mniejszej mocy w dolnych partiach obrotów (do 3 tyś) i nagłym szarpnięciu i przyspieszeniu. Auto rozpędza się do wskazanych 3 tyś obrotów raczej ospale, później jest już elegancko. Samochód generalnie nie stwarza problemów, jednak chciałbym ten problem wyeliminować. Auto jest po sofcie w Compsporcie, zrobionym przez poprzedniego właściciela. Bierze też trochę oleju (1 litr na 3000 km) - 5W30 Millers Specific 504/507. Co podejrzewać?

Witaj,

Miałem w swoim podobne objawy.

Auto było wyraźnie zamulone w dolnym zakresie obrotów.

Przyczyną był rzeczywiście zawór DV.

Auto też jest po sofcie.

Te pierwsze zawory DV były słabe.

Przy większym doładowaniu puszczała uszczelka.

Sprawdź zawór w pierwszej kolejności i ewentualnie wymień na ten nowszej generacji.

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

Dzięki serdeczne! Czy jest jakiś konkretny numer części, który będzie gwarantował zakup "lepszego" zaworu?

Opublikowano

Nowy DV oraz szklanka hpfp do BWE.

szklankazawoacuter_zpsec6d0c8e.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Jak oceniacie jakoś zamienników. Mam do kupienia zawów Pierburga oraz szklankę Febi. Godne to polecenia?

Opublikowano

Pierburg robi zawory na zlecenie Audi, więc to to samo tylko nie w pudełku z logiem Audi. Sam u siebie taki zamontowałem. Żadnych problemów. Co do szklanki to się nie wypowiem bo nie wiem.

Opublikowano

Jaki koszt dv +szklanka?

Opublikowano

DV ~250zł szklanka ~150zł ceny ofc ASO.

Edytowane przez afroo.