Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.9 TDI 90 KM AHU - prawidłowe podłączenie zaworu n75

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie odnośnie prawidłowego podłączenia zaworu n75 w silniku AHU 90 KM zarówno w Audi A4 B5 jak i Passacie B5.

Dużo przeglądałem tematów na ten temat, lecz każdy pisze inaczej, sprostuje ktoś?

Dużo osób sugeruje się tym schematem:

n75.jpg

A drudzy piszą, że prawidłowe podłączenie jest takie:

b7ea394a29c570f4med.jpg

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Edytowane przez MurzynDDZ

Opublikowano

Z dołu zasilanie, bok na gruszkę turba, góra do dolotu.

Opublikowano
  • Autor

Z dołu zasilanie, bok na gruszkę turba, góra do dolotu.

Nie rozumiem zbytnio, możesz bardziej sprostować? :)

Opublikowano

opisałem ci który króciec na co wychodzi.

Opublikowano
  • Autor

Tak może będzie prościej, opisz mi który do czego po numerach jak na zdjęciu:

n75jpg_shnewar.jpg

Gruszka i zasilanie to rozumiem ta część?

n752jpg_shnewqn.jpg

Dziwne jest to dla mnie, że na każdym forum inaczej piszą, niby to połączenie na schemacie i na zdjęciu komory silnika jest dobre...

Opublikowano

Silnik 1Z i AHU

9576255900_1361225112.png

Wiem ze jest strasznie zamotanie z podłączeniem tego zaworu ale kiedys robiłem jakiegos starego golfa 1Z i tak było ok.

Aby ogarnąć całe sterowanie trzeba zrozumieć zasade działania zwykłej turbiny z zaworem upustowym która jest nieco inna niz zmienna geometria, sterowanie tych turbin jest niby bardzo podobne a jednak zupełnie inne ponieważ w zmiennej geometrii sterowanie wykonywane jest za pomocą podciśnienie a w turbie z zaworem upustowym to cisnienie w kolektorze dolotowym porusza sztangę a zawór N75 dba o to aby doładowanie było na stałym poziomie.

Film ponizej pokazuje zasade działania zwyklej turbiny z zaworem upustowym.

Edytowane przez lukaszooo

Opublikowano
  • Autor

Silnik 1Z i AHU

Wiem ze jest strasznie zamotanie z podłączeniem tego zaworu ale kiedys robiłem jakiegos starego golfa 1Z i tak było ok.

Aby ogarnąć całe sterowanie trzeba zrozumieć zasade działania zwykłej turbiny z zaworem upustowym która jest nieco inna niz zmienna geometria, sterowanie tych turbin jest niby bardzo podobne a jednak zupełnie inne ponieważ w zmiennej geometrii sterowanie wykonywane jest za pomocą podciśnienie a w turbie z zaworem upustowym to cisnienie w kolektorze dolotowym porusza sztangę a zawór N75 dba o to aby doładowanie było na stałym poziomie.

Dzięki wielkie za schemat, podłącze zobaczymy jak to będzie się sprawowało :)

Silnik 1Z i AHU

Wyczytałem, że podobno ten schemat jest z ETKI i nie jest prawidłowy: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1876936.html

Kurczę sam już nie wiem, jak to prawidłowo ma być podłączone. :/

Opublikowano

Internet ogłupia i to bardzo ..... Gdyby pod kolorem czarnym było napisane BIAŁE to bys myslał ze to białe ????? Popatrz na oba schematy i powiedz czym sie róznia.

Radze wziąć sie do roboty a nie dwa dni siedzieć przed kompem zanim spróbujesz zamienić 3 węzyki ......

Opublikowano
  • Autor

Internet ogłupia i to bardzo ..... Gdyby pod kolorem czarnym było napisane BIAŁE to bys myslał ze to białe ????? Popatrz na oba schematy i powiedz czym sie róznia.

Radze wziąć sie do roboty a nie dwa dni siedzieć przed kompem zanim spróbujesz zamienić 3 węzyki ......

W sumie masz racje, podłącze tak jak mówisz, zobaczymy co z tego wyniknie :) Oba schematy różnią się jedynie podłączeniem wężyka od dolotu

Opublikowano

schemat niczym sie nie rózni ........

Opublikowano
  • Autor

schemat niczym sie nie rózni ........

Ale na który patrzysz? Twój i ten ze zdjęcia komory silnika są takie same, ale ten drugi szkic wydaje mi się, że się troszkę różni

1:

n75.jpg

2:

Opublikowano

Napisałe juz wszystko na ten temat.

Opublikowano
  • Autor

Napisałe juz wszystko na ten temat.

Czyli się nie różnią? Może ja jestem ślepy sorka

Opublikowano

Podałem ci schemat.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. U mnie jest takie podłączenie jak na tym załączonym schemacie i autko śmiga aż miło :-)

n75.jpg

Gdy podłącze według tego drugiego schematu auto przy 120 km/h wchodzi w tryb awaryjny.

Pozdrawiam

Edytowane przez radixl78

Opublikowano
21 godzin temu, radixl78 napisał:

Witam. U mnie jest takie podłączenie jak na tym załączonym schemacie i autko śmiga aż miło :-)

n75.jpg

Gdy podłącze według tego drugiego schematu auto przy 120 km/h wchodzi w tryb awaryjny.

Pozdrawiam

Witam. Panie i Panowie proszę o odpowiedz. który wreszcie schemat jest prawidłowy????

n75.jpg

Opublikowano

Ktoś tu zagląda jeszcze wogóle???? :kox:

Opublikowano

Nie pamietam na 100% ale z tego co mi świta to od dołu dajesz turbo, na bok gruszke a do góry dolot. Jak nie bedzie działać to zamień turbo z dolotem.