Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy Problem Ze Sprzeglem/Skrzynia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Chciałabym się coś dowiedzieć na temat problemu w moim audi A4 B5 1.8 w skrzyni manualnej.
Bowiem od dluższego czasu zaczęło mi wpadać sprzęgło i już nie odbijało, odbijałam je nogą i po czasie nagle wpadło i już nie odbijło, zostało w podłodze. Również przy zmianie biegów, zaczął się pojawiać zgrzyt.
Byłam u mechanika,powiedział mi , że wysprzęglik jest ok, chyba odpowietrzył też układ i powiedział , że jeśli chodzi o zgrzyt to może być to zepsuta skrzynia bądź tarcza oraz docisk, posiadam je nowe w domu.
Czy może komuś się zdarzył taki problem jak mi?
I na co wskazuje to co napisałam, jakieś wskazówki?
O co chodzi z tym sprzęgłem i zgrzytem.

Opublikowano

Sprzęgło kaput ... objawy zgrzyty problemy z biegami norma ... szykuj sie na wymianę też tak miałem kiedyś a zaczeło sie od wpadającego sprzegła

Niech inni sie wypowiedzą jeszcze na ten temat

Opublikowano

sprzęgło do wymiany ... co do zgrzytów mogą pochodzić ze skrzyni z tego powodu że biegi są wbijane tzw " pół sprzęgłem" bądź "na sucho" w zależności od tego jak twoje sprzęgło jest zużyte,

bądź z tarczy dociskowej która może się rozsypywać np przez brak ścierniwa i trze o nity.

w jednym jak i w drugim przypadku dłuższa jazda jest nie wskazana.

Opublikowano

Przepraszam ze się nie przywitalam. Posiadam nowe kupione sprzęgło. Ale jestem w niemczech a tu za wymianę chyba dużo wezmą

Opublikowano

trochę wezmą ale patrząc w drugą stronę na pewno taniej będzie, niż płacąc za lawetę na autostradzie