Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BRD] Głośna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu silnik zaczął głośniej pracować. Nawet moim koledzy zwrócili na to uwagę. Około 8miesięcy temu wymieniane były pompowtryskiwacze (4szt. w serwisie AUDI), pompa VACUM, po zakupie podejrzewałem że DPF jest wycięty i oczywiście nie myliłem się (ale głośna praca pojawiła się jakiś czas temu więc nie można tego łączyć z wycięciem DPF którego nie miałem okazji oglądać). Logi dynamiczne statyczne wrzucane były i są ok, brak błędów (jedyny błąd jaki się pojawia podczas włączenia tempomatu to błąd 05000). Robiłem próbę czy ze zbiorniczka wyrównawczego nie idzie dwutlenek węgla (jest ok). Gdzie mogę szukać problemów z głośną pracą silnika?

Opublikowano

trudno na odleglosc ocenic czy jest to halas mechaniczny czy spalinowy.

jakiej natury jest to halas?

w jakich warunkach wystepuje, podczas postoju na biegu jalowym, czy wysokich obrotow, czy jazdy.

Opublikowano
  • Autor

No tak na odległość to ze wszytskim jest problem żeby coś konkretnego stwierdzić, ale liczę na jakieś wskazówki. Hmm jaki to jest dźwięk ... dźwięk silnika tylko ze 2 razy głośniejszy taki klekot słychać. A nie dodałem, że ten najgłośniejszy dobiega z okolic rozrządu i paska wieloklinowego.

Edytowane przez Brdm

Opublikowano

Nagraj to i zapodaj dźwięk lub film.

Opublikowano

a logi 013, 018 i 023 mozna obejrzec?

Opublikowano
  • Autor

Jutro wrzucę bo chyba usunąłem je

Edytowane przez Brdm

Opublikowano

a nie masz takiego pukania jeszcze przy głośnej pracy ?

Opublikowano

Prawdopodobnie wtrysk tak stuka...tak coś podejrzewam... A że błędów nie masz to może przez to ze kolejny mądry tuner tak pociąl tabele błędów w ECU że nawet jak porozłaczasz cały osprzęt silnika to pewnie nie będziesz miał błędów...

Edytowane przez SotoM

Opublikowano

też mi się wydaje, że wtryski, może logi coś podpowiedzą

Opublikowano
  • Autor

I tylko na stole jest w stanie to sprawdzic ? Korekcje sa ok. A co do bledow to jak cos jest, a wlasciwie bylo niesprawne to normalnie bledy wywala to raz, a dwa robila to osoba znana i ceniona na forach glownie VW. Korekcja na pompkach jest w normie.

Opublikowano

logi, napisalem jakie.

na postoju, bez dotykania pedalu gazu.

Opublikowano

Korekcje mogą być ok ale wtrysk może być Mechanicznie uszkodzony i bedzie stukał kilka razy się spotkałem z taką sytuacją.

Osłuchaj stetoskopem głowice skąd dochodzi hałas, potem zamień PD miejscami na 4ty gar, jeśli stukot jest z przodu silnika to przy uszkodzonym PD powinien być słyszalny z tyłu silnika.... Ja tak to widzę.

Opublikowano

same korekcje faktycznie o niczym nie swiadcza.

Opublikowano

faktycznie, logi ksiazkowe.

przyczyna raczej mechaniczna. pozostaje tak jak SotoM napisał, stetoskop w reke, i osluchac.

a jezeli zwiekszysz obroty na postoju, nastepnie puscisz gaz, halas w trakcie schodzenia obrotow rowniez wystepuje czy zanika?

Opublikowano
  • Autor

Niczego takiego nie zauważyłem... ale zdjąłem filtr powietrza i słychać hmmm jakieś odgłosy typu "pfuu pfuu pfuu" dosyć głośne. Jutro nagram bo nie miałem czym tego nagrać dzisiaj.

Edytowane przez Brdm

Opublikowano

Niczego takiego nie zauważyłem...

tzn. czego?

w filtrze powietrza musza byc slyszalne impulsowe odglosy przeplywu powietrza przez turbine.

Opublikowano
  • Autor

Jak zwieksze obroty to nie zauwazam cichszej pracy podczas schodzenia z obrotow. A co z rolkami/napinaczami ? Moze one halasuja

Edytowane przez Brdm