Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Ogrzewanie - zagadka dla fachowca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie

kupiłem ostatnio audi a4 z 96 r. w wyposażeniu miał climatronic. ostatnio jadąc chciałem załączyć ogrzewanie, wiec ustawiłem temp na HI no i wentylator na połowę. i tak jadąc i jadąc nie zauważyłem aby to w ogóle zaczęło dobrze grzać. był bardzo mały powiew ciepłego powietrza.

po konsultacjach z kolegami powiedzieli żebym sprawdził nagrzewnice. z braku czasu ostawiłem samochód do mechanika. co się okazało - po podpięciu samochodu pod komputer, nie wykazywało żadnych błędów, natomiast czujnik temp wewnętrznej wskazywał 50 stopni. i tak mi mechanik powiedział ze ten czujnik jest walnięty i po prostu samochód tylko dogrzewa do jakiejś tam temp, ale słabym ciepłem. więc zacząłem szukać gdzie ten czujnik się znajduje.i tu cały ambaras - podobno ma być w podsufitce - niestety tam go brak, w desce rozdzielczej - owszem jest ale czujnik temperatury powietrza dolotowego do kabiny, padło podejrzenie ze znajduje się w panelu sterownika - po założeniu nowego nadal ten sam błąd.nadal nie grzeje., więc i założyłem nowy termostat - nadal to samo., filtr przeciwpyłkowy też wymieniony, klapki od sterowania kanałów sprawne, a u nadal nie grzeje. nagrzewnica działa, bo kable wewnątrz maski są gorące, ale nie daje ciepła do środka. ma ktoś jakiś pomysł? ;(

Opublikowano

Jest obok panelu. Tam gdzie taka krateczka nad panelem.

Jeśli wyjmowałeś panel, to idzie gumowy wężyk bo bocznej ścianki, tam jest wentylatorek i czujnik.

Opublikowano
  • Autor

no ale czy on jest od temperatury wewnętrznej??

Opublikowano

witam wszystkich.mam problem z nawiewem w środku tzn.nie chce mi przełaczać na zimne lub gorące powietrze czyli ta klapka nie chce mi przełązac na zimno lub gorące powietrze i nie wiem czy te klapki od sterowania ciepło lub zimno nie zablokowały się czy co????i gdzie się znajdują te klapki od przełączania i czy to jest łatwe dojdzie do nie go czy trudne?????[pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Robisz to tak: ściągasz schowek, odpalasz auto, sprawdzasz czy silniczek pracuje. Znajduje się on za konsolą środkową od strony pasażera, w dolnej części, to ten z czerwoną dźwigienką. Zmieniając temperaturę między minimalną maksymalną sprawdzasz czy dźwigienka się porusza.

Opublikowano

od poniedziałku zaczne to robic i po kolei bede robił najpierw sprawdze czy ten silniczek działa i zobaczymy co dalej bedzie.dziękuje za pomoc. pozdrawiam

Opublikowano

CZujnik temp kabiny jest pod kratka wyswietlacza klimatronika i tylko tam

PS Zmien mechaniora

Opublikowano

Otóż to nigdzie indziej nawet nie szukaj.... bo jeszcze coś znajdziesz przez przypadek :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

dzieki,tez mi sie tak wydawało. ale jestem po diagnostyce w serwisie i wyszło jednak co innego, walnięte silniczki krokowe od sterowania klap( recznie chodziły) i jeszcze na wszelki wypadek trzeba bedzie przeczyścić nagrzewnice. a nic mi nie mówili na temat tego czujnika, wiec pewnie jest dobry.

Opublikowano

witam wszystkich.ja juz moje autko zrobiłem sam miałem problem z ogrzewaniem tzn cały czas zimno miałemw środku i się okazało ze te siłowniczki chodzą ładnie ale klapka od sterowania zimno ciepło tzn. tam w środku w obudowie było ułamame i siłowniczek chodził ale wogóle mi nie przełaczał zimno lub ciepło bo tam klapka przy końcówce była ułamana i miałem sporo w tym roboty musiałem cały przód rozebrac zeby dojśc do tego miejsca i jakoś mi się udało to samemu zrobic i jeszcze na końcu nagrzewnice przepłukałem. I teraz autko pięknie grzeje w środku.pozdrawiam wszystkich

• 2 lata później...
Opublikowano

Na wyświetlaczu pokazuje mi temperaturę -39 stopni klima się nie załacza i po nastawieniu temperatury większej niż lo leci ciepłe powietrze czy winny jest ten czujnik nad klimatronikiem w krateczce