Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzynia multitronic a trwalosc kola dwumasowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam się nad trwałościa koła dwumasowego w audi a4 b7 2.0tdi skrzynia multitronic.

Przy 105 tys km. wymieniałem koło dwu masowe. Mam przejechane 107 tys, i czy przez skrzynie multitronic tzn. bardzo szybkie zmiany biegów na niskich obrotach tj 1100-1600 obrotów średni zakres pracy na trybie zwykłym D(drive) koło dwu masowe nie ulega bardzo syzbkiemu zużyciu? Zastanawiam się bo w manualu tak to właśnie wygląda, może leiej jeżdzic na trybie Sport?. Wtedy obroty zwiększają się 1500-3000 obrotów. Jeśli ktoś ma troche pojęcia na ten temat proszę o opinnie.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W skrzyni multi nie ma zmiany biegów jest tam łańcuch który płynnie przenosi moment na kola. Tryb sport nic nie da a zwiekszy spalanie. Moim zdaniem dwumasa w multi wytrzyma dłużej niż w manualu. Wymiana przy 105 tys to bardzo dziwna sprawa. Na pewno masz pewny przebieg? . Ja miałem w b7 przejechane 230 tys w 2.7 TDI z wiele większym momentem i dwumasa chodziła od bez zarzutu.

Rzuć sobie okiem na zasadę działania tej skrzyni

https://m.youtube.com/watch?v=WWMnIzlOxac

Edytowane przez Pzwmichal

Opublikowano

Trwałość koła dwumasowego przy skrzyni Multitronic zależy od wielu czynników. Sam fakt trzymania niższego zakresu obrotów przy CVT nie sprzyja tej wytrzymałości - dwumas dostaje najbardziej po tyłku właśnie w niskim zakresie obrotów. To dlatego koła wytrzymają więcej w jednostkach benzynowych - nie tylko z uwagi na to, że te dysponują one niższym maksymalnym momentem obrotowym ale też przez standardowy zakres pracy w wyższych partiach obrotów.

Oczywiście nie bez znaczenia pozostaje też fakt eksploatacji takiego auta:

- cykl miejski lub trasa

- ilość uruchomień silnika

- ogólny stan silnika i jego osprzętu

- sposób jazdy // rodzaj obciążenia

Podany przez Ciebie przebieg to rzeczywiście za mało jak na standardowe zużycie koła. Generalnie nie chcę mówić to o uszkodzeniu koła ale wg. moich doświadczeń, dwumas traci swoje parametry i powoli przestaje pełnić swoją główną funkcję (tłumienie wibracji generowanych przez silnik) mniej więcej w stosunku 120 000km dla silników diesla oraz 180 000km dla silników benzynowych.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Auto było ogólnie było uzywane do jazdy po miescie, czesto na krotkich odcinkach może dla tego dwu masa tak szybko padła. Z tego co wiem i sprawdzałem go dobrze to przebieg oryginalny kupiony po kobiecie pierwszym wlascicielu salon polska. Kupując auto oglądałęm też A4 tylko model b8 tez z silnikiem 2.0 tdi auto poflotowe od poczatku do konca serwisowane w audi i przy przebiegu 120 tys miało wymienianą dwu mase, ale dzieki za informacje.