Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Głuchy terkot tylko podczas przyśpieszania + drżenie gałki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pacjent to 1.8T BFB

Witam, ostatnio zauważyłem a raczej usłyszałem dźwięk, który zaczął mnie delikatnie niepokoić. Z pod maski ( nie wiem czy silnik czy skrzynia ) wydobywa sie bardzo głuchy terkot ( nie metaliczny jak w przypadku zaworów - bardziej stłumiony ). Dźwięk wydobywa sie TYLKO przy przyśpieszaniu...i nie zależnie czy przyśpieszam delikatnie czy z nogą w podłodze i również nie zależy od obrotów ( dźwięk jest bardzo podobny w całym zakresie obrotów ). Żeby nie było za ciekawie, owemu dźwiękowi towarzyszy drżenie gałki zmiany biegów z częstotliwością narastającą wraz ze wzrostem obrotów ( najbardziej odczuwalne na 2 biegu...na reszcie biegów słabo wyczuwalne ), kolejnym objawem jest dość mocno odczuwalne mrowienie ( stukanie w but ) pedału sprzęgła ale tylko podczas przyśpieszania....zrobiłem 2x taki test by nie męczyć łożyska oporowego i w obu przypadkach podczas prześpieszenia pedał drży...

Podczas jazdy ze stałą prędkością oraz przegazówkach na postoju auto zachowuje się cichutko, nic nie zdradza awarii któregoś podzespołu...

Zaznacze tylko, że raz na 10-15 jazd dżwięk praktycznie jest niesłyszalny( muszę się mocno wsłuchać), nieraz słychać bardzo słabo a nieraz jest dość wyraźny....

Panowie....co mogło odmówić posłuszeństwa ?? Auto ma przejechane 229 tyś i przebieg jest w pełni potwierdzony.

Nie chcę oddawać na szybko auta do mechaniora bo wiadomo jak to z nimi jest w tych czasach...wolałbym sam z waszą pomocą wyeliminować kilka rzeczy, do których w/w objawy nie pasują...

Edytowane przez fajgi