Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Brak mocy, migająca kontrolka świec żarowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Już opisuje problem:

Około 2 tygodnie temu rozpędzając się na trasie nagle auto "umarło" - pedał gazu zrobił się luźny, brak reakcji na nogę, brak mocy w aucie, "zdusiło go" straszliwie. Po zatrzymaniu na poboczu zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych. Auto samoistnie podniosło obroty do około 1200 i utrzymywało je. Można było ruszyć, ale pojazd toczył się z prędkością nie większą niż 10km/h. Gasiłem go i odpalałem. Na początku po dodaniu gazu od razu znów wchodził w ten stan i historia się powtarzała. Ale po jakiś 20-30min naprawił się sam. Nagle wróciła mu moc i pojechał. Teraz dodam, że auto było zimne, dopiero łapał temperaturę oraz to, że chwilę wcześniej wypsikałem trochę płynu do spryskiwaczy. Może tam się coś zalało?

2 dni temu jadąc na trasie przydażyło mi się dokładnie to samo! Trzeci bieg, 80 na liczniku, spokojne stałe tempo i nagle znowu nie mam mocy. Tym razem wracał na holowniku, ale oczywiście już się naprawił (!).

Co to może być? Za co w pierwszej kolejności się zabrać? Czytałem, że może go gdzieś "podmyło" wodą i wilgoć problemem przy skrzynce z komputerem. Gdzieś też ktoś pisał o czujnikach gazu/hamulca. Ktoś inny o N75.

Proszę o pomoc. Auto teraz chodzi normalnie i każdy mechanik do którego pojadę powie, że szukam problemu niewiadomo skąd - "bo auto chodzi normalnie".

Pozdrawiam

Opublikowano

A czy Ci mechanicy podpinali pod komputer ? Były jakieś błędy zapisane? Bo to podstawa w takim przypadku ...

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie podpinali, bo u nikogo nie byłem z tym. Teraz, jak jest wszystko ok to i tak powinny wyjść błędy?

Opublikowano

obstawiam zawilgocony czujnik położenia pedału gazu.

Opublikowano

Jeszcze nie podpinali, bo u nikogo nie byłem z tym. Teraz, jak jest wszystko ok to i tak powinny wyjść błędy?

błędy zapisane w sterowniku same sie nie usuną ...To że jest wszystko ok to nie znaczy ze błędy nie są zapisane ...Trzeba to sprawdzić moze bedzie wiadomo o co chodziło ...

Opublikowano

Bez komputera nic nie zobaczysz , miałem podobną sytuację w swoim AFN, też brak mocy i migająca kontrolka świec sygnalizująca błąd silnika. Po podpięciu do VAG'a okazało się , że błąd wyskakuje przy czujniku położenia iglicy . Poprzedni właściciel coś grzebał przy kablach od czujnika i jak wymieniałem świece to musiałem go naruszyć bo był po prostu przerwany a cała instalacja pozostawiała wiele do życzenia :D . Kabelek został zlutowany i jak ręką odjął :) Możesz popatrzyć w tamtych okolicach ale i tak polecam komputer.

Opublikowano
  • Autor

1265 Zawór recyrkulacji spalin-N18
przerwa lub zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY
777 Czujnik położenia pedału gazu-G79
nieprawidłowy sygnał - BŁĄD SPORADYCZNY

Coś takiego się pojawiło. Czujnik do wymiany? Jeżeli tak, to poproszę o numer części z ETKI.

Opublikowano

1265 Zawór recyrkulacji spalin-N18

przerwa lub zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY

777 Czujnik położenia pedału gazu-G79

nieprawidłowy sygnał - BŁĄD SPORADYCZNY

Coś takiego się pojawiło. Czujnik do wymiany? Jeżeli tak, to poproszę o numer części z ETKI.

Hmmm jeśli chcesz precyzyjną odpowiedź co do numeru części to na pisz prawdę w opisie profilu lub opisz silnik -rocznik w temacie ;)

Opublikowano
  • Autor

Heh, Coupe to moje "pierwsze" auto, A4 niedawno się pojawiła i nawet nie zdążyłem dopisać.

A4 B5, 1.9TDI 110KM, AFN, 1997

Opublikowano

d8z27cgj.jpg