Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kodowanie pompki centralnego zamka - miganie kierunkami nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z zakodowanie pompki centralnego zamka aby przy otwarciu i zamknięciu auto migało kierunkami.

Aktualne kodowanie mam ustawione na 08192 gdy zmienia na inne nie mogę zakodować pilota. Robię to wg instrukcji:

############################################
1. Wchodzimy na auta,
2. Zamykamy drzwi,
3. Wyjmujemy popielniczkę z tyłu,
4. Wpinamy kabel do gniazda,
5. Podpinamy kabel do kompa,
6. Uruchamiamy VAG lub VCDS,

7. Wchodzimy w moduł centralnego zamka - 35,
8. Przekręcamy klucz na zapłon,
9. Program czyta ID pompki centralnego zamka i kilka innych wartości. Tutaj możemy upewnić się jaki numer pompki mamy.
10. W najniższym polu mamy wartość np. 12900. Zapisujemy ją sobie na kartce,
11. Wchodzimy w zakładkę PRZEKODOWANIE (RECODE) gdzie program prosi o wpisanie jakiejś wartości,
12. Wpisujemy 0. Usunie to aktualnie kodowanie i spowoduje, że centralny zamek nie wykrywa żadnych pilotów ani innych funkcji jakie realizował do tej pory.
13. Wychodzimy z VAG,
14. Wyłączamy zapłon,
15. Wychodzimy z auta i sprawdzamy czy piloty działają. W tym momencie samochód nie powinien reagować na żadnego pilota.
16. Wchodzimy znowu do auta.
17. Powtarzamy czynności od 1-9.
17. Następnie wpisujemy kod będący sumą opcji jakie chcemy aby pompka realizowała. Jest w sieci plik (excel), który ładnie nam doda i poda całą liczkę (kod), ale możemy zrobić to też kalkulatorem. Dodajemy do siebie wszystkie wartości funkcji, które chcemy mieć i wpisujemy w pole gdzie wcześniej wpisaliśmy 0.
Z doświadczenia przekonałem się, że najlepiej wpisać całą sumę, ale czasem jakiejś nie daje się wpisać z jakiegoś niewyjaśnionego powodu, ale podejrzewam, że chodzi o to, że nie daje się wpisać np. kodu na sygnał syreny alarmu przy zamykaniu drzwi jeśli nie aktywowaliśmy pierw samego alarmu. Chodzi o "logiczny krok po kroku". Najlepiej od razu wpisać sumę. Gdy mamy pełną wersję programu to same kody są podane w "chmurce" po najechaniu na okno.

KODY:

+00001 - otwieranie bagażnika pilotem (u mnie działało nawet bez tego kodu, więc podejrzewam, że to chodziło o wcześniejszy brak alarmu. Teraz go mam i dało się dopisać ten kod)
+00002 - DWA - Potwierdzenie kierunkami aktywacji alarmu, zamknięcia drzwi (DWA - to fabryczny alarm),
+00004 - selektywny centralny zamek (1 naciśnięcie otwiera drzwi kierowcy, 2 naciśnięcia otwierają wszystkie drzwi),
+00008 - DWA - aktywacja alarmu (Da się dodać jeśli jest zamontowany),
+00016 - zamknięcie pokrywy bagażnika po przekroczeniu 5km/h,
+00032 - zaryglowanie drzwi po przekroczeniu 15km/h, otwarcie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki,
+00064 - zamykanie i otwieranie szyb/szyberdachu pilotem,
+00128 - kierownica po prawej stronie (Wielka Brytania i inne kraje z ruchem po "niewłaściwej stronie drogi")
+00256 - logika tylnej klapy (Trunk Logic (Anti-Theft)), (daje się wpisać tylko jak posiadamy alarm),
+00512 - sygnał kierunkowskazami [1x] potwierdzenie zamknięcia drzwi,
+01024 - DWA - zamknięcie drzwi potwierdzone przez sygnał alarmu,
+02048 - po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki i otworzeniu drzwi nie można opuszczać/podnosić szyb
+04096 - sygnał kierunkowskazami [2x] potwierdzenie otwarcia drzwi
+08192 - Zdalne sterowanie radiowe. Wyłączenie funkcji SAFE - po zamknięciu drzwi pilotem można odryglować je od wewnątrz,
+16384 - Side Windows with Insulated Glass. Nie wiem co to jest, ale podejrzewam, że to funkcja dla alarmu w przypadku gdy posiadamy boczne czyby z zatopionym w nich przewodem, który przerywa się przy wybiciu szyby i aktywuje alarm.

KONIEC, Klikamy SAVE czy DO IT! i już. Można sprawdzić czy wszystko działa zaraz po dodaniu pilotów.

18. Wkładamy jeden klucz w stacyjkę obojętnie jaki żeby tylko sterownik dostał prąd - więc przekręcamy na zapłon,
19. Otwieramy szybę kierowcy,
20. Zamykamy auto kluczem od zewnątrz nie wysiadając.
21. Klikamy w przycisk otwarcia raz i trzymamy przez 5 sekund,
23. Klikamy jeszcze raz i trzymamy przez około 15 sekund,
25. Centralny zamek powinien się otworzyć.
26. Wyjmujemy klucz ze stacyjki i z drzwi,
27. Zamieniamy kluczyki miejscami i robimy to samo jeszcze raz,
28. Wszystko powinno śmigać.

PS. Każde kliknięcie na pilocie podczas kodowania powinno być potwierdzone mrugnięciem kierunków, ale nie jest to regułą.

Chciałbym uaktywnić te funkcje:

+00001 - otwieranie bagażnika pilotem

+00512 - sygnał kierunkowskazami [1x] potwierdzenie zamknięcia drzwi,

+04096 - sygnał kierunkowskazami [2x] potwierdzenie otwarcia drzwi

Kod jaki wpisuje to: 04609

po tej operacji nie mogę zakodować pilota, centralny go nie widzi.

Opublikowano

Bo wpisując nowy kod dezaktywujesz funkcje pilotów. Trzeba wszystko zsumować i wpisać.

Opublikowano
  • Autor

ok juz wiem o co chodzi jutro bede probował.

Mam kolejne pytanie czy w moim aucie jest opcja domykania szyb? pompka to :8D0.862.257 B

ok miganie zakodowane zamykanie i otwieranie szyb z pilota również ale nie działa otwieranie bagażnika z pilota. Wpisywałem kod 12864 jak i 12865, ale niestety bez skutku. Jakieś pomysły?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W B5 nie ma domykania szyb ;) Tylko przytrzymując na pilocie przycisk "zamknij".

Otwieranie bagażnika z pilota działa trzymając przycisk dłużej, gdzieś 2-3 sek. Pojedyncze naciśnięcie nie działa.

A działa otwieranie bagażnika z przycisków na klapie?

A tak na boku to jak już drążysz ten temat to jak już znalazłeś skąd skopiować zacytowane informacje to było trzeba tam pytać. W tamtym temacie już dawno być miał odpowiedź a tak czekasz od stycznia.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam nie zakładając nowego

tematj mam taka sama

pompke jak kolega przed wgrywaniem klucza wszystko działało myślałem ze da rade zakodować kluczyk przekręcając klucz w zamku jednak nie po wgraniu i wczytaniu klucza

miga immo auto odpala zamykanie auta zamyka przez zamek a nie z pilota czy jest opcja dowiedzieć się jakie miałem kodowanie wcześniej ? Pomocy nie dziala

pilot immo miga auto odpala normalnie i można jezdzic co mam zrobić czy w punkcie dorabiania kluczy mi pomogą ?