Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

P0420 błąd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

auto to 1.8T z LPG. co jakiś czas wyrzuca błąd P0420. Dodam, że po skasowaniu błąd nie wraca przez jakieś 300-400 km.

Od czego zacząć?

Opublikowano

Katalizator zajechany, wstaw DP i wytnij w ECU bądz zamontuj emulator

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

jakie to są koszty?

Opublikowano

Nowy kat to koszt spory - nie opłacalny.

DP ok 300 zł. Po za tym po wywaleniu kata możesz go odsprzedać za ~150 zł.

Wycięcie w ECU szczerze nie wiem ile może kosztować.

No i po wywaleniu kata silnik w końcu bedzie mógł sie należycie wypierdzieć

Opublikowano
  • Autor

OK a jeżeli błąd występuje tylko na LPG?

dodam, że oprócz tego checka jeździ normalnie - nie ma on wpływu na jazdę

czy to trzeba robić na już?

Edytowane przez sprat

Opublikowano

Ja też mam podobny błąd i wstawiłem emulator sondy i na razie spokój. Przymierzam sie na wiosnę do DP.

Zbieram materiały na razie i bd spawał.

Błąd nie wpływa na prace silnika wiec mozesz póki co zignorować

Opublikowano
  • Autor

a czy jest ryzyko zbyt ubogiej mieszanki na gazie?

(niby wczoraj gazownik na to patrzył i ciśnienie LPG jest OK)

Edytowane przez sprat

Opublikowano

Witam A na PB wywala tem bład ?? ten bład jest częsty w tych motorach mialem to samo chociaż nie mam lpg ja po prostu wywaliłem kata i wstawiłem DP i drugą sonde out z ECU kata nie opłaca sie kupować nowego. DP plus wyłaczenie sondy robił mi to Gregor10 roznica po wywaleniu kata jest odczuwalna turbo szybciej wstaje i zmniejsza sie temp w dolocie polecam taka przeróbke a pozatym sprawdz czy nie masz rozwalonego łacznika elastycznego ktory jest nie daleko kata pozdrawiam :)

Opublikowano

Przez zbyt bogatą lub zubożoną mieszanke może co prawda wyskoczyć błąd z tym że wtedy problem zgłaszała by sonda nr 1, bo to ona jest odpowiedzialna za informowanie sterownika o zawartości tlenu w spalinach. Tu ewidentnie błąd zgłasza sonda nr 2, która powiadamia o niskiej emisji katalizatora, sonda druga z mieszankami nie ma nic wspólnego, jest ona tylko i wyłącznie do sprawdzanie jakości spalin czyli poprawności działania katalizatora.

Jednym słowem wywal ten katalizator na szmelc i wsadź rurę. Jeśli spawarka TIG ci nie straszna to zrobisz to spokojnie sam.

Opublikowano
  • Autor

Witam A na PB wywala tem bład ?? ten bład jest częsty w tych motorach mialem to samo chociaż nie mam lpg ja po prostu wywaliłem kata i wstawiłem DP i drugą sonde out z ECU kata nie opłaca sie kupować nowego. DP plus wyłaczenie sondy robił mi to Gregor10 roznica po wywaleniu kata jest odczuwalna turbo szybciej wstaje i zmniejsza sie temp w dolocie polecam taka przeróbke a pozatym sprawdz czy nie masz rozwalonego łacznika elastycznego ktory jest nie daleko kata pozdrawiam :)

Przez zbyt bogatą lub zubożoną mieszanke może co prawda wyskoczyć błąd z tym że wtedy problem zgłaszała by sonda nr 1, bo to ona jest odpowiedzialna za informowanie sterownika o zawartości tlenu w spalinach. Tu ewidentnie błąd zgłasza sonda nr 2, która powiadamia o niskiej emisji katalizatora, sonda druga z mieszankami nie ma nic wspólnego, jest ona tylko i wyłącznie do sprawdzanie jakości spalin czyli poprawności działania katalizatora.

Jednym słowem wywal ten katalizator na szmelc i wsadź rurę. Jeśli spawarka TIG ci nie straszna to zrobisz to spokojnie sam.

Nie właśnie na PB nie wywala. Dzięki za podpowiedzi chlopaki ;)

Edytowane przez sprat

Opublikowano

Zawsze możesz tez wywalić środek kata i zamontować go a zamiast wyłączać droga sondę zastosuj Emulator http://allegro.pl/369-emulator-drugiej-sondy-lambda-mosiadz-katowy-i4844988777.html w moim srebrnym AVJ mam taki i pomogło :D

Opublikowano

do wyregulowania gazownia

Opublikowano

No ale jakby to przez gaz to byłby błąd składu mieszanki, nie prawda ?

Opublikowano

Myślę że byłby taki błąd. Ja bym wyrzucił kata. zrobisz tylko dobrze swojej turbinie :)

Opublikowano

Popieram, wywal. Badziewie do badziewia

Edytowane przez Mateuszek1001

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam

teraz blad z tematu wyatepuje razem z p0411 powiazane sa?

Od razu powiem ze w kwestii kata nic nie rusalem

Opublikowano

Tomek pali ci się check a auto normalnie jeździ?Jeśli tak i masz p0411 to jest cały układ SAI do rozebrania i sprawdzenia.Przerabiałem temat jesienią.Skasowany i check znikł ale po kilkuset kilometrach znowu.Mechanik rozebrał i wyczyścił.Miałem tam kupę syfu i sporo wody w wężach.Był spokój kilka miechów ale kilka dni temu znowu walnął check.Chyba powtórka z robotą.Te błędy są powiązane.Jak SAI kuleje to i błędy z rzekomym niesprawnym katalizatorem też się pojawiają.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam koledzy Ja walczyłem z błędem  lambda P0420 zamontowałem emulator 2 sondy z wysyłką 28zł i problem został rozwiazany wymiana 15min Polecam juz zrobione 1000km i zero błedu spalanie takie samo jak było wczesniej silnik pracuje tak damo nic sie niedzieje podejrzewam ze mam wypalony katalizator stąd ten błąd ważne ze problem został rozwiazany za grosze .

Opublikowano

A czy przy wycięciu kąta i wystawieniu DP oraz emulator 2 sondy lambda nie będzie  problemów podczas przeglądu na stacji diagnostycznej ?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 9.05.2019 o 11:14, Przemo8812 napisał:

A czy przy wycięciu kąta i wystawieniu DP oraz emulator 2 sondy lambda nie będzie  problemów podczas przeglądu na stacji diagnostycznej ?

Dobre pytanie, też mnie to chyba czeka bo już coś brzęczy w kacie