Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ubytek oleju - kontrolka min. poziom oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Byłem 3 tygodnie poza domem i w tym czasie samochód stał w garażu. Miałem kilka dni temu podróż 1000 km i wracając już do domu zaświeciła się pomarańczowa kontrolka o niskim stanie oleju. Dolałem 600-700 ml, aby poziom był w połowie miarki bagnetu. Wcześniej nie miałem takich sytuacji. Co się mogło stać? Czy 3 tygodniowy postój samochodu bez uruchamiania mógł mieć na to wpływ?

Zaczynam się trochę tym martwić.

Opublikowano

Sprawdź czy nie pojawiły się jakieś wycieki? Zwróć też uwagę na płyn chłodniczy.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Z góry nie widzę żadnych nieprawidłowości. Po dłuższym parkowaniu nie ma też znaków oleju na ziemi. Podjadę do mechanika i nich go podniesie, to zobaczymy od dołu.

a o co chodzi z tym płynem chłodniczym? Poziom jest cały czas ten sam.

Opublikowano

Dzięki. Z góry nie widzę żadnych nieprawidłowości. Po dłuższym parkowaniu nie ma też znaków oleju na ziemi. Podjadę do mechanika i nich go podniesie, to zobaczymy od dołu.

a o co chodzi z tym płynem chłodniczym? Poziom jest cały czas ten sam.

Chodzi o to czy nie ma oleju w zbiorniku wyrównawczym bo może to świadczyć o poważnej awarii silnika.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Odświeżę temat. Jakieś 1000 km temu wymieniłem olej. Przejechałem pierwsze 500 km wyłącznie na krótkich trasach i w mieście. Żadnego ubytku oleju. Co do milimetra ten sam stan. Ale teraz przejechałem 500 km w trasie z czego połowa na autostradzie i niestety okazało się, że musiałem 200 ml dolać. I w trasie jechałem spokojnie 100-120 km/h. O co chodzi? Co w tym silniku jest nie tak, że w mieście nie bierze grama oleju a w trasie zaczyna go ubywać? Ani nie widać dymienia ani innych objawów. Wszystkie pozostałe płyty utrzymują stały poziom.