Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BEX] Wymiana filtra powietrza - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

niestety w temacie A4 jestem nadal początkujący, a nie uznaję ingerencji mechaników w podstawowych czynnościach serwisowych samochodu.

Chciałem więc wymienić sobie filtr powietrza zgodnie z instrukcją z forum, ale natknąłem się na poważny problem.

U mnie na puszce filtra jest jakiś twardy przewód, który wygląda na paliwowy. Jest on przykręcony do obudowy filtra a po odkręceniu śruby ani drgnie (sztywny).

W jaki sposób wymienić filtr w tym silniku ? Mam rozpiąć ten przewód, czy jak? Nie chcę czegoś urwać, a nie wygląda żeby to się dało jakoś bezbolesnie rozłożyć.

C6926668_9.jpg

Pozdrawiam,

LuCaZ

Opublikowano

możesz sobie popuścić ten kołnirz koło przepływomierza, jak odgręcisz ten przewód to raczej nic Ci to nie da... do w ymiany filtra potrzebujesz tylko górę puszki odkręcić, a nie całą, także bez paniki... nic się nie urwie

Opublikowano
  • Autor

możesz sobie popuścić ten kołnirz koło przepływomierza, jak odgręcisz ten przewód to raczej nic Ci to nie da... do w ymiany filtra potrzebujesz tylko górę puszki odkręcić, a nie całą, także bez paniki... nic się nie urwie

Dzięki za odp, ale problem nie jest w przepływomierzu. Chodzi mi o ten czarny przwód (rurkę), która oznaczyłem na poniższym rysunku. Ona idzie dookoła puszki, w szczególności przykręcona jest do górnej pokrywy, przez co nie jestem w stanie jej uchylić po odkręceniu śrub.

C6926668_9.jpg

Opublikowano

No to weź śrubokręt krzyżakowy i odkręć tego wkręta, a potem kombinerkami rozchyl czarny cybant (od strony błotnika), który mocuje wężyk do tego czujnika i ściągnij wężyk. Wtedy droga wolna...

Dziś wymieniałem filtr powietrza w B6 kolegi, zajęło mi to 5 min