Dominik Dybowski Opublikowano 1 Lutego 2016 Opublikowano 1 Lutego 2016 Witam Chciałbym zamontować głośniki w tylnej półce (160mm) ale mam otwory na 130mm. Warto przerabiać czy 130 będzie dobrze grało ? Nie potrzebuje dużej mocy tylko żeby dźwięk był czysty i przyzwoity basik
Exmi Opublikowano 1 Lutego 2016 Opublikowano 1 Lutego 2016 Raczej nie warto przerabiać, głośnik gra mocą a nie wielkością A poza tym 165mm zawszę są trochę droższe od 130mm przy takiej samej mocy. Różnić się będą tylko wielkością.
nina_chudu4 Opublikowano 1 Lutego 2016 Opublikowano 1 Lutego 2016 He,he dobre :-) a tak poważnie to Ty tak napowaznie napisałeś z tymi mocami w wielkościach ?? Ps.podaj mi chociaż jedna parę woferkow 13cm które lepiej zagrają basem od 16cm i będą od nich tańsze ?
Exmi Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) Chodzi mi o moc RMS ogólnie, a nie o specyfikacje, bo wiadomo, że jedne przeważnie 16cm są niskotonowe, a mniejsze albo średnio, albo wysoko. To, że głośnik jest większy, ma większy bass to nie znaczy, że ma większą moc... Poza tym fabrycznie przeważnie masz w autach montowane z przodu 130mm tył 165mm ale moce są jednakowe, z czym że z tyłu masz większy bas, z przodu masz więcej tonów wysokich żeby się wyrównało J*bnięcie basem to nie wszystko, to nie jest wyznacznik mocy A tak jak kolega napisał chce mieć i bas i czysty dźwięk to potrzebne mu będą głośniki średniotonowe. Edytowane 2 Lutego 2016 przez Exmi
nina_chudu4 Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Czyli jeśli dobrze czytam w tej paplaninie to według ciebie 16cm wofer to sub a 13 to średniotonowy? 13 z przodu były montowane w starych autach dziś w 99% masz 16 i w górę np w b8 chyba 20cm .zastanów się zanim coś napiszesz :-).bo stwierdzenie że z tyłu są 16 dla basu a z przodu 13 dla wysokich to mnie rozwala i nie będę tego nawet komentował .A o mocach rms to poczytaj bo błądzisz jak cholera.
Exmi Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) To idąc twoim tokiem myślenia głośnik czym większy tym lepiej ma zagrać ? Nie chodzi mi, że z tyłu dla basu, a przód tweeter tylko przeważnie tak jest. Właśnie tak jest nawet montowane fabrycznie. Bo wybacz ja nie spotkałem się jeszcze z taki sprzętem żeby miał głośniki niskotonowe , czy subwoofer z przodu To może wytłumacz mi co rozumiesz pod pojęciem moc RMS bo może faktycznie mamy inne definicje na ten temat Wracając do tematu to uważasz, że lepiej jest rzeźbić dziury w półce na głośniki 160 bo lepiej to zagra niż 130, tak ? Edytowane 2 Lutego 2016 przez Exmi
nina_chudu4 Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Co do półki to ja wogole uważam ze nie powinno tam być głośników:-)ja swoje wywalilem żeby zrobić lepsze przejście basu z bagaja .Pojęcia rms nie zamerzam Ci tłumaczyć dlatego ze kopiowanie i wklejanie tutaj jest bezcelowe ,poczytaj np.FAQ Nazara. Co do wielkości wofera niestety ale tak ,czyli 16cm zagra dużo lepiej niż 13.Testowane sprawdzane .Miałem do czynienia z 13 helixa z najwyższej jego serii i przy chyba ich 100 rms i dobrze napędzanych helix em p400 naprawdę kopaly i miały dość mocny bas (ale niestety to głośniki za około 1000zl w uzywce )a nie czary się ze 16 z średniej półki zagra tak do albo lepiej i będzie kosztować 400 zł ;-) .Teraz wiesz o co chodzi ?Co do suba to sprawa ma się tak ,z przodu auta ich nie dają bo to by było vez sensu ale tylko ze względów konstrukcyjnych (nie chciałbyś chyba mieć pod nogami 30cm glosnik)Dlatego przeważnie jest w bagażniku a co do rozchodzenia się basu to akurat nie ma znaczenia gdyż te częstotliwości nie są lokalizowane przez ludzkie ucho dlatego bas przy dobrze zrobionej instalacji rozchodzi się jakby wszędzie a przy bardzo dobrze zrobionej instalacji jest przed nami .Co innego tony wysokie ,te muszą być z przodu bo tworzą scenę i dlatego tweeter przenoszony jest na słupki i dodatkowo kierunkowy .Możesz luknac moja instalacje w w dziale z instalacjami to zobaczysz o czym mówię .
Exmi Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Właśnie widziałem twoją instalację no i robi wrażenie, fajnie to musi grać Zgadzam się z tobą, 13, a 16 będzie różnica ale właśnie dopiero w takiej klasy głośnikach jakie podałeś, bo myślę, że w głośnikach z tej niższej półki i w niedużej kwocie (zasilanej jeszcze jedynie samym radiem) różnica będzie chyba niezauważalna, albo niewielka. A zwykły użytkownik raczej i tak tego nie odczuje To chcieć, żeby to miało sens trzeba byłoby jakiś wzmak do głośników, no bo ile takie radio da mocy, 2x20 ? To kupowanie głośników o większej mocy bez zasilania wzmacniaczem chyba mija się z celem.
nina_chudu4 Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) No dokładnie .Ale miałem alpine radio nie pamiętam na ta chwile numeru ale napewno starsze cda które dawało naprawdę 4x60w .świetne radio i bardzo mocny wzmak na pokładzie .dość dobrze napędzalo udimwnsion el comp 6 ,gdzie niby potrzeba była min 60rms.Ale warto zrobić 16cm z przodu nawet pod samo radio .Obecnie w autku żony zrobiłem 16cm z przodu pod pioneer p88rs2 i do tego sub ze wzmakiem do bagaja i gra to naprawdę zacnie :-) A co do autora tematu ,to nie myslales wrócić w półce do serii?bo jeśli masz zakładać 13cm jakieś jbl czy hertz to może lepiej sprawne ori założyć ? Edytowane 2 Lutego 2016 przez nina_chudu4
Dominik Dybowski Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Opublikowano 2 Lutego 2016 Tyle że ori ciężko znaleźć, myślałem żeby dać głośniki Alpine SPG-13CS/13C2 i radio Alpine CDE-190R do tego wygłuszyć czymś drzwi np. http://www.bitmat.pl/Maty-wygluszajace/Wyciszanie-drzwi/StP-i-Silver-mata-wygluszajaca-butylowa-alubutyltrochę droga ale czytałem że bitumiczne pękają przy niskich temperaturach a samochód stoi pod chmurką.Grało by to jakoś czy konieczny jest wzmacniacz ewentualnie radio z większą mocą RMS ?
nina_chudu4 Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 A przód masz ori i sprawny ??ps te maty stp są ok.
Dominik Dybowski Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Opublikowano 2 Lutego 2016 Przód mam ori sprawny a z tyłu wcale nie mam
nina_chudu4 Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Tzn tyl masz ma myśli półkę czy drzwi?
Dominik Dybowski Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Opublikowano 2 Lutego 2016 Z tyłu nie ma ani w półce ani w drzwiach tylko z przodu mam
nina_chudu4 Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) Czyli drzwi fabryka bez głośnika .to zostawił bym bez.w półkę dałbym orginal .do tego z przodu wygluszylbym i resztę kasy dołożył do lepszego radia. Moja rada taka,zrób ori nagłośnienie ,wygluszylbym przednie furtki (nie zaszkodzi a i będzie na przyszlosc,bo nie zakończysz na tym przygody z CA :-)).do tego kup radio np .alpine cda 9812.-13.-15-33 35 lub 117r z usb (te znam dobrze dlatego polecam)Efekt będzie taki ze zacznie Ci to dość ładnie grać a alpine dodatkowo wzmacnia basik :-) Edytowane 2 Lutego 2016 przez nina_chudu4
Dominik Dybowski Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Opublikowano 2 Lutego 2016 A te radio co zaproponowałem będzie słabe ? Bo te co podałeś to chyba będzie ciężko znaleźć . Wyciszenie tylnich drzwi coś da czy bezsens ? I gdzie szukać roi głośników ?
nina_chudu4 Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Wieczorem coś poszukam jeśli chodzi o radio i ori głośniki .Radia nie mam ale coś znajdziemy a ori tyl chyba mam i stan igła .miałem nie oddawać nikomu ale w sumie się tylko marnują.Tyle drzwi zostaw nie wygluszylbym jak nie ma tam głośników
Dominik Dybowski Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Opublikowano 2 Lutego 2016 ok . Dzięki wielkie za pomoc A lepiej by było wymienić oba na jakieś lepsze czy właśnie dostawić ori ? Bo nie wiem czy w przyszłości będzie mi to wystarczało czy ewentualnie kiedyś dokupić wzmacniacz i tube ?
nina_chudu4 Opublikowano 2 Lutego 2016 Opublikowano 2 Lutego 2016 Nie myśl że próbuje ci sprzedać głośniki :-) a jak kiedyś będziesz chciał coś lepiej to i tak półkę wywalisz:-)
Rekomendowane odpowiedzi