Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8T ANB - jak napiąć pasek rozrządu bez przyrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Pytanie tak jak w temacie. Macie jakiś patent albo dorobiony przyrząd do napięcia paska rozrządu w 1.8T ?

Znalazłem jeden temat, w którym chłopak pokazywał wymianę rozrządu bez użycia specjalnego przyrządu, ale niestety zdjęcia nie działają i nie ma jak podejrzeć co tam wykombinował.

Niby najprostszym sposobem byłoby zamówienie takiego przyrządu, ale raz, że mi się śpieszy, a na paczkę bym musiał czekać ze 2-3 dni, a poza tym to ostatnia wymiana rozrządu w tym aucie i w grupie VAG, więc najnormalniej w świecie - nie opłaca mi się. Chyba, że nikt nie będzie miał pomysłu, a i ja sam na taki nie wpadnę, to trzeba będzie utopić kilka zł..

W razie jakby ktoś chciał wiedzieć jak wygląda napinacz: jaki w ogóle symbol ma przyrząd potrzebny do tego typu?

Belt-Tensioner-Pulley-Bearing-for-Audi-A

Opublikowano

Ja tez robilem bez przyrzadu ,naciagnelem reka albo jakos tak ,nie pamietam juz bo to 60tys temu ,naciag sprawdzilem reka pasek lekko ma sie uginac wokol wlasnej osi

Opublikowano
  • Autor

Więcej panikowania i kombinowania niż to warte. Chwilę główkowania i doszedłem do tego, że wystarczy tylko wsadzić imbus w widoczny otwór, naciągnąć napinacz, założyć blaszkę na klin i naciągać napinasz do momentu, kiedy uda się wkręcić śrubkę od blaszki. I po robocie :)

Opublikowano

No bo to jest latwe

Opublikowano

to teraz sprawdzcie jaką macie synchronizację na vagu

przy starym typie rozrządu należy pomiędzy rolkę a tłumik drgań ustawić szczelinę 7-8mm,zblokować rolkę i odbezpieczyć tłumik drgać