Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czujnik oleju problem!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie , mam problem z czujnikiem oleju. Wywala mi błąd minumum poziomu oleju pomimo, że olej jest uzupełniony. Aby bład zniknął pomaga odkrecenie korka wlewu oleju i ponowne jego zakręcenie. Czy to popsuty czujnik ? Czy może coś z odmą ? ( dodam że odma była wymieniana pół roku temu na nową)

Czytałem o tym w tym temacie:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/59236-b6-alt-czujnik-niskiego-poziomu-oleju-a4-b6/

jednak, temat do którego podany jest link a zawiera odpowiedź nie odpowiada. Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano

Kostkę czujnika sprawdzałeś??

Opublikowano
  • Autor

Kostkę czujnika sprawdzałeś??

Jakiego czujnika ? Czujnik z kostką był w porządku przy wymianie olej. Podobno to problem z odmą, w jaki sposób można ją naprawić ? Kominukat znika po odkreceniu korka do oleju i pojawia sie znowu po okolo 100km

Opublikowano

Komunikat znika po wyłączeniu zapłonu i otwarciu maski, nie trzeba odkręcać korka wlewu :) Jak sprawdzasz poziom oleju, po całej nocy postoju czy zaraz po jeździe?

Opublikowano
  • Autor

Komunikat znika po wyłączeniu zapłonu i otwarciu maski, nie trzeba odkręcać korka wlewu :) Jak sprawdzasz poziom oleju, po całej nocy postoju czy zaraz po jeździe?

Początkowo znikał po podniesieniu klapy i wyłączeniu zapłonu. Teraz aby komunikat zniknął muszę odkręcić korek wlewu. Olej sprawdzam po nocy. Stan oleju jest dobry.

Opublikowano

W tych silnikach poziom oleju należy sprawdzać 10 minut po zakończeniu jazdy ze względu na powolne jego spływanie z górnych partii silnika do miski olejowej. Jak sprawdzisz 10 minut po jeździe to zobaczysz że będzie minimum i należy olej uzupełnić. Taki typ i nic nie zrobisz :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

W tych silnikach poziom oleju należy sprawdzać 10 minut po zakończeniu jazdy ze względu na powolne jego spływanie z górnych partii silnika do miski olejowej. Jak sprawdzisz 10 minut po jeździe to zobaczysz że będzie minimum i należy olej uzupełnić. Taki typ i nic nie zrobisz :facepalm:

Ok ale kilkanascie godzin po jezdzie pali się minumum, po sprawdzieniu zaraz po jeździe również jest miniumum na wyświetlaczu a w obu wypadkach stan jest dobry. Wygląda na problem z odmą jak pisali w poprzednich tematach, zatem jak tę odmę naprawić ?

Edytowane przez DmNQ

Opublikowano

Zasadnicza rolę gra tutaj filtr oleju. Nie które filtry maja w sobie zawór(chyba tak się to nazywa), które utrzymują olej w górnych partiach silnika co powoduje wolne jego opadanie. Przerabiałem temat osobiście i proponuje używać filtra MAN, KENECHT i chyba FILTRON. Mi to pomogło na takie objawy Oil min.

Edytowane przez TooMeeK87