Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Szarpanie, drganie podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem ze podczas jazdy szczegolnie przy predkosci 80-100 km/h autko poszarpuje mi.Trwa to ok. 2 sekund i powtarza sie z rozna czestotliwoscia.Jak sie samochod rozgrzeje to jest to intensywniejsze.Zaznaczam ze mam automatyczna skrzynke biegow.Sprawdzalem juz filtr paliwa, przeplywomierz, N75.Dzisiaj wyczytalem ze moze to byc nastawnik i ze nalezy odłaczyc czujnik predkościomierza od skrzyni, jak nie szarpie to to, ale jak odłączyłem to skrzynia przeszła w tryb awaryjny.Czy zawór modulujacy ciśnienie to to samo co nastawnik???Bo czytalem ze to tez moze być przyczyna.Co to moze być waszym zdaniem???Dzisiaj nie mam jak ale jeszcze sprawdze poziom oleju w skrzyni .

Opublikowano

Mam dokładnie tak samo, już przerabiałem chyba wszystko, ale z tym czujnikiem zmiany obrotów nie, gdzie ten czujnik odłączyłeś może u mnie to sie sprawdzi. Bo narazie to odkładam kase na remont skrzynki, podobno tarczki i sprzęgło to koszt około 2300 z robocizną.

Opublikowano

Zawór modulacji cisnienia to nie nastawnik. Szarpania mogą wynikać z usterki sprzęgła hydrokinetycznego. Pamiętam, że jeden z Kolegów opisywał jakiś czas temu na forum podobne objawy, m .in. drżenie w tym obszarze prędkości.

Opublikowano

dzwoniłem do fachowców od skrzyń, w jednym z pięciu warsztatów mówili właśnie o sprzęgle, tylko dziwne jest że drżenie pojawia się akurat w moim przypadku przy prędkości 70-100km i na D, kiedy zmienie na + i zredukuje na 4 problem znika.

Opublikowano
  • Autor

ten czujnik jest po prawej stronie.Innego nie znalazlem.Dzisiaj jade zmienic olej i pokombinowac cos z nastawnikiem.Czy ktos wie co trzeba zrobic jak sie przeklada nastawnik z innego auta?I czy dobrze robie ze sprawdzam ten nastawnik bo nikt mi nie napisal czy to moze byc problemem?!

Opublikowano

Kolego, o jaki nastawnik Tobie chodzi? W sterowaniu skrzyniu nie ma nic takiego. Moim zdaniem usterka jest ewidentnie mechaniczna, zacinający się zawór lock- up w płycie sterujacej. A poszarpuje w tym przedziale prędkości bo mniej więcej od 70- 80 kmh spina się lock- up i prawdopodobnie szwankuje. Jak będziesz zmieniał ten olej zwróć uwagę na to jak wygląda, czy nie jest spalony albo zanieczyszczony duża ilością opiłków metalu.

Opublikowano
  • Autor

dzisiaj mechanik wymienił mi olej i podobnow oleju była jakas sprezynka.Nie wiem jak ona wyglada bo nie bylem przy tym.Dopiero jutro bede mógł wrzucić fote jak coś.Od czego to może być?[br]Dopisany: 27 Listopad 2008, 13:40_________________________________________________a co to jest ten lock-up?do czego służy?

Opublikowano

Nie mam pojęcia skąd sprężynka w oleju :mysli:

Lock- up Kolego to sprzęgło cierne w konwerterze. Jest zapinane przy określonej prędkości, wtedy skrzynia tak jak manual jest "na sztywno" spięta z silnikiem, nie ma poślizgu na sprzęgle hydrokinetycznym i spada zużycie paliwa.

Opublikowano
  • Autor

dzwonilem do mechanika i powiedzial mi ze to byla taka blaszka powyginana w charmonijkę.To co mówisz majkel?Mam sprawdzić to sprzegło hydrokinetyczne?

To właśnie coć takiego, że jakby coś chciało sie załączyć i nie mogło.Dzieje sie to na 3 i 4 biegu przy niskich predkościach i zaraz po zmianie na 3 bieg.Zmienia płynnie ale po sekundzie szarpie.Jak przyspieszam dynamicznie to tego nie ma.To bedzie ten lock-up???

Opublikowano

Przyjrzyj się Kolego lock- upowi i płycie sterującej skrzyni, w jakim stanie są elektrozawory zwłaszcza sterujący załączaniem lock- up. Objawy jakie opisujesz to będzie najprawdopodobniej to.

Opublikowano
  • Autor

oki sprawdze na tyle ile będe umiał i dam znać co i jak po weekendzie.Dzięki i pozdro :hi:[br]Dopisany: 27 Listopad 2008, 17:05_________________________________________________Witam.Jestem po zmianie oleju i filtra w skrzyni i jest duża poprawa drgania jeszcze troszke wyczułem ale prawie wogle i jeździ sie o wiele lepiej.Jestem w szoku że po wymianie oleju taka różnica.Narazie jeżdże tak jak jest i zobaczymy co dalej.Mam nadzieje że szarpanie nie wróci.Pozdro :hi: