Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Lód, podjazd 30 % - jak nie kolce i łańcuchy to jakie opony ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilometr przed domem mam stromy podjazd od kilku dni można tam jeździć na łyżwach :kox: Dzisiaj dwa razy zjeżdżałem jak na sankach . Wrzuciłem dwójkę i hamuje pulsacyjne a tu sie koła blokują na ABSie :shocked: i mnie napędza jak torze bokslejowym ;( .

Sytuacja raczej sie nie poprawi :no: Tak sie w k....m że zajechałem pod biedronkę i kupiłem 10 kilo soli :polew: i posypałem to śliskie g...o Ale nie mogę tego robić przez całą zimę . :kwasny:

Proszę jakie oponki możecie mi polecić ?

A jak nie to nabije kolce .

Naj wyżej zarobie mandat ale będę cały i zdrowy :)

Opony mam :mysli: potem napisze :tongue4: nie pamiętam :tongue4:

Opublikowano

Na lód żadne opony nie pomogą... :gwizdanie:

Opublikowano

niema opon na lód,przecież guma nie wgryzie się w lód

Opublikowano

Ratują Cię jedynie łańcuchy. Chyba że załatwisz sobie ze służbami drogowymi codziennie piaskarkę :naughty:

Opublikowano

hamuje pulsacyjne a tu sie koła blokują na ABSie

NIE hamujemy pulsacyjnie jak mamy ABS! Hamulec w podłogę i koniec!

Jakie opony... Opony na rajdy na lód to... opony z kolcami :tongue4: tyle, że zabronione... Dobre lamelki powinny nieco pomóc, ale nie będzie to jakościowa zmiana.

Opublikowano
  • Autor

hamuje pulsacyjne a tu sie koła blokują na ABSie

NIE hamujemy pulsacyjnie jak mamy ABS! Hamulec w podłogę i koniec!

Żle sie wyraziłem :wallbash: Wcisnąłem hamulec do podłogi i koła się zablokowały ;( Tak jak by przestał działać ABS. ;( I w tedy zacząłem dopiero hamować pulsacyjnie . Już nie miałem innego wyjścia .
Opublikowano

Jak ABS nie zadziałał, to radzę szukać problemów z nim... Chyba że zgłupiał na piekielnie śliskiej nawierzchni :mysli:

Opublikowano
  • Autor

ABS działa :good: Było tak ślisko :kwasny:

Opublikowano

No to dziwne, ostatnio u mnie było tak, że droga hamowania na prostej drodze z 30 wynosiła około 100m... A ABS dawał radę.

Opublikowano

Też tak miałem, aż uliczkę w którą miałem skręcać przejechałem :polew: Ogólnie na oblodzonej drodze opony sobie nie radzą. Musisz wspomóc się czymś metalowym :naughty:

Opublikowano

ABS działa powyżej 30 km/h chyba :)

jak bedziemy jechac 20 to koła sie zablokują

Opublikowano

A ja bym jednak szukał opon z kolcami, takich jak na szwedzki rynek. No i oczywiście Q napęd :kox:

Opublikowano

ABS działa powyżej 30 km/h chyba :)

jak bedziemy jechac 20 to koła sie zablokują

u mnie działa i poniżej 30km/h

Opublikowano

no moze poniezej 30 działa nie wiem jaka jest dokładna predkośc ale jak sie bedziesz toczył to jak nacisniesz hamulec to na lodize sie koła zablokuja

ale w kazdym aucie które miałem ze jak jest mała predkość wręcz tocząca :) to kołą sie blokują i ABS nie dziąła :)

Opublikowano

na lodzie być może tak,nie wiem,może ABS potrzebuje jakieś "opory" ze strony nawierzchni by działać poprawnie :mysli:

Opublikowano

no to też napweno :P jak nie ma oporu to jak ma działać :P

Opublikowano

U mnie przy małej prędkości też działa. Miałem okazję to sprawdzić :wink4: Nawet wczoraj jak hamowałem, miałem na liczniku poniżej 20 km/h a ABS się udzielał :tongue4:

Opublikowano

no to nie wiem moze ja tego nie zauwazam ale kiedys na lodzie tocząc sie wcisnąlem hamulec i pojechałem w prosto zamiast skrecic bo zablokowały sie koła :)

Opublikowano

kiedys na lodzie tocząc sie wcisnąlem hamulec i pojechałem w prosto zamiast skrecic

może masz navi zbyt agresywną :gwizdanie:

:polew:

sorry za OT

Opublikowano

no to nie wiem moze ja tego nie zauwazam ale kiedys na lodzie tocząc sie wcisnąlem hamulec i pojechałem w prosto zamiast skrecic bo zablokowały sie koła :)

Mógł ABS "uznać" że nie ma potrzeby aby zadziałać. To tylko urządzenie i czasami zgłupieje. Kilka razy miałem tak ża hamowałem w takich samych warunkach i raz zadziałał a raz nie.