Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek od strony filtra powietrza ✔ Jakiej Firmy Rozrząd -Nowy temat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć , zobaczyłem ostatnio ze silnik jest mokry od strony filtra powietrza.Nie idzie tego zlokalizować , może miał ktoś podobna sytuacje i pod powie gdzie dokladniej może mieć przeciek ? myślałem na uszczelka pod głowicą , płynu nie ubywa , nic nie bulgocze . Zostało jedynie z pod pokrywy zaworów ,Skąd jeszcze może jeszcze cieknać?

Edytowane przez DANDYS

Opublikowano

Miska olejowa gorna. Jest to najgorszy wyciek w tym silniku. Ew przewod od turbiny.

Wysłane z mojego LG-V490 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj wymieniłem uszczelki na pokrywach zaworów , troche pomogło ale jeszcze troche miska olejowa jest zalana , wygladą na to jakby z śrub miski ciekło , a pod tą górną ciężko wymienić uszczelke ? We wtorek będe dalej szukał :)

Edytowane przez DANDYS

Opublikowano

Niestety ale gorna miska to przeklenstwo tego silnika. U mnie zakonczylo sie demontazem calego silnika. Wiem, ze podciagaja tez silnik do gory a sanki opuszczaja w dol ale nie wyobrazam sobie jak mozna pompe oleju dobrze poskladac w takiej pozycji.

Opublikowano
  • Autor

a byś mi jeszcze powiedział czy tylko sanki odkręcam rozrusznik alternator , i miska górna wyjdzie czy trzeba coś przy rozrzadzie odkrecać ? pozdrawiam

a i jak wyciagne tą pompe oleju to musze pozniej coś ustawiać ? pompe względem wału ?

Edytowane przez DANDYS

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pompa jest na osobnym pasku. Niestety ale gorna miska jest polaczona z oslona walu z przodu.

Rozrusznik i z tego co pamietam musisz tez skrzynie odkrecic i sprzeglo. Nie pompy oleju nie trzeba uatawiac. Ona jest na lancuchu i wystarczy ja zalozyc tylko. Ja rozwazyl bym wyjecie silnika z karoseri jest o wiele prosciej

9f66fd50509ddab775ba25c868fcda30.jpg

Tak to wygladalo u mnie.

Sprzeglo zostaje. Skrzynie trzeba odpiac

Wysłane z mojego LG-V490 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

mam do wymiany rozrząd i za jednym zamachem zrobię wyciek i wtedy wyciągnę cały przód i chyba bedzie juz lepszy dostęp ? I pod górną miskę dawałeś uszczelkę czy paste ?

I wymieniłem uszczelki pod pokrywami głowicy :) i góra już sucha .

Teraz potrzebuje porady mam do wymiany rozrząd i mam zamiar kupić Komplet INA http://allegro.pl/ina-rozrzad-pompa-audi-a4-b5-b6-a6-c5-2-5-tdi-i5647008802.html

jest jeszcze Rauville http://allegro.pl/rozrzad-pompa-audi-a4-a6-a8-passat-b5-2-5-tdi-v6-i5251364208.htmlale jakoś bardziej przekonanie do INA

Dużo osób chwali sobie firme INA.

Długich tras nie robię tyle co do szkoły . Wiec przy takim eksplatowaniu po służy.

kozunia13 Dzięki za pomoc ;)

Edytowane przez DANDYS

Opublikowano

Rozrząd bez znaczenia Ruville czy Ina pewnie i tak będzie prawie to samo. Przy okazji zadbaj o sprawdzenie szczotek w alternatorze i stan pasków wielorowkowych oraz rolek i napinaczy od nich bo mogą narobić problemów w razie zerwania/zatarcia łożysk. Ważne jest też by wlać czysty(najlepiej nowy) płyn chłodniczy, bo drobinki piasku mogą rozwalić wirnik pompy a wtedy wiadomo... Sam teraz będę wymieniał to wszystko więc powodzenia kolego.

Edytowane przez alonso

Opublikowano
  • Autor

No okey. A jakiej firmy kupujesz rozrzad? Jeszcze myślałem nad podzespolach INA a pasek contitecha

Opublikowano

Może być- to sprawdzone części.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy da się wyjąć silnik bez kanału lub bez podnośnika?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

zrobiłem wszystko bez wyciagania silnika :)c9e065e3eac4.jpg

kk71 - napewno sie da ale ryzyko , jakoś do belki pasami , najlepiej pozyczyć żurawia albo wyciagarke linową ,