Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nowy Nabytek i niebieska chmurka ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , wiem że są tematy o poboru oleju przez silniki 2.4 ale co do poboru to jeszcze nie wiem nic na ten temat , właśnie kupiłem audi a4 b5 lift 2000r z silnikiem 2.4 v6 quattro , i zauważyłem po kilku dniach nie miłą niespodziankę , przy prze gazowaniu na rozgrzanym silniku przy wyższych obrotach zauważyłem że z tłumika wypuszcza niebieską chmurę nie wielką ale jednak , wiem że v-ki biorą olej tym bardziej że to nie nowe samochody jeśli chodzi o te roczniki , ale np. mojemu znajomemu który ma silnik 2.8 v6 w audi a6 bierze sporo oleju ale mu nie dymi , i z tąd moje obawy czy należy się namyślać nad wymianą silnika na drogi zanim zacznę się bawić w wymiany rozrządu wsadzenie gazu i płynów i tak dalej czy takie nie wielkie dymienie na niebiesko nie jest może zależne od zużycia silnika typu uszczelniacze szlif wału i takie tam kosztowne sprawy . zamierzam w tą sobotę pomierzyć ciśnienie na cylindrach kupiłem już drugi olej volveline 10-w 40 jak ją brałem stan był niby po między min - a max a teraz mam min a jeźdze może 2 tyg zrobiłem około 800km max nawet nie całe i nie wiem co mam teraz zrobić boje się ze zainwestuje w ten silnik sporo kasy a okaże się że nadaje się pod generalny remont , a propo byłem u mechanika który zajmuje się regenerowaniem silników i powiedział mi ze kompletna regeneracje 2.4 v6 wychodzi w okolicach 15 tyś . wiec naprawdę zrobiło mi się ciepło co o tym myślicie słyszałem ze nawet zapchana odma czy zużyte nadmiernie filtry mogą powodować dymienie na niebiesko i branie oleju . zależy mi na waszych opiniach z góry dziękuje za wszystkie przydatne informację . Aha dodam także że samochód był kupiony w komisie z Niemiec... i stał pół roku nie ruszany

Edytowane przez Mattteusz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobrze sprawdziłeś samochód?Wycieków gdzieś nie ma?i ZMIEŃ MECHANIKA.Co to za koleś.15 tysi to biorą za rozrząd i wtryski w 3,0 TDI a nie remont starego V6.Za to co ci powiedział powinien od razu w mordę zarobić.Niech sobie mózg zregeneruje.Zrób dolewkę na maks i jeździj i po ilu kilometrach ci zejdzie na minimum.Może nie ma tragedii ;) Nawet jakby faktycznie silnik do wymiany to słupek takiego V6 popatrz za ile masz :)

http://allegro.pl/audi-a6-a4-passat-b5-silnik-2-4-v6-aga-i5758381896.html

Tylko ja bym kupił z jakiegoś specjalistycznego zakładu z pomiarami i kartą gwarancyjną itp.Będzie drożej ale pewnie :wink: .Przerabiałem kiedyś temat w aucie żony.Olej już masz a rozrząd też do roboty.Wstawiasz słupek do starego osprzętu plus rozrząd, płyny i hulasz.Myślę,że u mnie w moim przypadku przy moim mechaniku i kupnie słupka tak jak mówię plus jego robota wszystkiego to koszt by się zamknął w 4000 myślę i to najbardziej pesymistyczny wariant bo pewnie by było mniej..U ciebie niech to będzie 5 nawet :kwasny: .To nie 15 i przewyższenie wartości auta jak ten naciągacz mówi :facepalm: .Pozdrawiam i daj znać jak wyszło.Powodzenia. :hi:

Edytowane przez mirek31071977

Opublikowano
  • Autor

Jak na razie zrobiłem wszystko w silniku od rozrządu po uszczelki pokrywy zaworów i nastawników łańcuszka czekam na efekty olej zmieniony na volveline 10-w40 zobaczymy czy coś ubędzie w naj bliższym czasie ,

Opublikowano

Zobacz jak to tam dalej wyjdzie.A jeśli już lejesz 10W to spróbuj jeszcze zmienić ewentualnie na Liquy Molly taki jak ten z linka.Już o kilku prerzypadkach poprawy słyszałem jeśli silnik faktycznie zaczyna kuleć :kwasny:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5374425301&utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=PLASmA-Liqui_Moly&ef_id=poBQRkXQq4UAAEzt:20160419192454:s

Opublikowano
  • Autor

ok dziękuje bardzo na pewno pomocna informacja :)

Opublikowano

Masz katalizatory ?

Opublikowano
  • Autor

Tak mam . a Co one mogą powodować dymienie ?