Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana: napinacz hydrauliczny w miejsce elektronicznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam pytanie czy można założyć zwykły napinacz hydrauliczny w miejsce elektronicznego?? O ile wiem jeśli ma być założony elektroniczny to ma on sterować zmiennymi fazami rozrządu, więc co się stanie jak założę zwykły bez tego czujnika?? Proszę o pomoc może ktoś wie czy można wykonać taki zabieg.

A4 B5 1.8 ADR Quattro 1998r.

Opublikowano

spróbować możesz ale wydaje mi sie że na 99% furacz będzie mulił i to zdrowo

zmienne fazy rozrzadu to masz w japoncach(dodatkowe krzywki czyli popularny v-tec) u nas po prostu zmienia sie skok zaworów ssących

Edytowane przez uszolek

Opublikowano

Ja bym spróbował. Silnik i tak jest mulasty a ładować 2500 PLN w 18 letni motor to pomyłka. Prawdopodobnie będzie wyskakiwał błąd położenia wałka rozrządu ale jeździć się będzie dało. Mechanicznie na pewno będzie pasował.

Opublikowano

Ja bym spróbował. Silnik i tak jest mulasty a ładować 2500 PLN w 18 letni motor to pomyłka. Prawdopodobnie będzie wyskakiwał błąd położenia wałka rozrządu ale jeździć się będzie dało. Mechanicznie na pewno będzie pasował.

chyba Twój :)

tak bardzo "popularne i pancerne" AFN'y które każdy chwali jakie to one sa ekonomiczne i dynamiczne objeżdzam z palcem w d*pie, mulasty to jest 1.6, a 1.8 da sie naprawde fajnie jezdzic, tylko trzeba kręcić pod 6tyś, niektórzy uważaja ze to katowanie silnika, ja uwazam ze po to benzyna ma tyle obrotow i moment w wyzszym zakresie zeby go wykorzystywac, poza tym pewnie nikt z was nie jezdzil zdrowym 1.8 ze sprawnym napinaczem i gruszka, które w głownej mierze odpowiadaja za moc jesli motor jest w dobrej kondycji, fakt szatanem to on nie jest tak samo jak i 1.8T ale żeby twierdzić, że jest mulasty - stanowczo nie

osobiście wrzuciłem nowy napinacz ori do siebie i wcale nie żałuje wydanych pieniedzy, jak chcesz jezdzic na polgwizdka swoim autem to trzeba bylo kupic 1.6 tam napinacza nie ma albo kupujesz audi i Cie na nie stać albo kupujesz corse i tam pakujesz szajs

i nie istotne jest to czy auto ma 18 lat czy 2 jak dla mnie, jak dbasz tak masz, swoja droga napinacz wchodzi w sklad rozrzadu i ma swoj okreslony interwał także nie rozumiem tego bólu d*py że rozrząd trzeba wymienić, nie kupujecie aut nowych

pozdro :hi:

Edytowane przez uszolek

Opublikowano

Uszolek jak w swoim 1.8T dzwoni mi łańcuch i niemam mocy to może być cos z tym związane, bo ogolnie wszystko mam ogarnięte poza sondą lambda.

Opublikowano

jak najbardziej, powinno Ci dzwonić zaraz za pokrywa zaworów, przed grodzią jeśli to napinacz, auto masz z 95r wtedy wsadzali na 99% same hydrauliczne napinacze, weź tam nachyl głowe i sprawdź czy z napinacza wychodzi jakas wtyczka, jeśli nie - Twoje szczescie, oryginalny napinacz hydrauliczny kosztuje 700zł, + do tego łancuch 200zł z febi jak najbardziej można kupić osobiście taki mam

napinacz w głownej mierze odpowiada za skok zaworów, im większe obroty, tym wieksze cisnienie oleju, a im wieksze cisnienie oleju to napinacz ma wiecej roboty, dzieki niemu zwiększa się skok zaworów za pośrednictwem łancucha a im wiekszy skok zaworów, to wiecej mieszanki paliwowo-powietrznej dostaje sie do silnika w ciąglu jednego cyklu otta, sa wieksze zawirowania = większa moc cała filozofia :)

aha no i radze brać się za robote napinacza jak najwczesniej, wlasciwie im wczesniej tym lepiej, ja po zakupie auta (2 lata temu) mialem juz dzwiek diesla, niestety zrobilem tak 5 tys bo musialem dojezdzac do roboty, chwile zajelo nim kase uzbieralem u mnie juz lancuch zaczal ocierac o głowice, fakt slizgi nie byly az tak wytarte, ale lepiej nie ryzykowac, zeby jakis pekl, albo zeby jego kawaleczki poszly z filmem olejowym dalej, przy zrzucaniu miski 2msce temu znalazlem pare kawaleczkow slizgów w smoku, naszczescie nic sie nie stalo ale wiadomo lepiej dmuchac na zimne :)

pzdr :hi:

Edytowane przez uszolek

Opublikowano

Dziekować :D, mam bez wtyczki, ale mam strasznie słaby moment obrotowy i moc, u Ciebie po wymianie rozumię że wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

Zerknij do tematu o napinaczu w dziale B6...

Opublikowano

Dziekować :D, mam bez wtyczki, ale mam strasznie słaby moment obrotowy i moc, u Ciebie po wymianie rozumię że wszystko wróciło do normy.

fakt ze u mnie jest tylko 125 kucy i troche mniej momentu niz w 1.8T

ale gdybym miał porownywac moc/moment do tego przed wymianą to niebo a ziemia, przez pierwsze dni to banan z mordy nie schodzil :)

momentu w liczbach Ci nie porownam bo nie mam jak

ale jezeli chodzi o moc to V-max na zepsutym napinaczu 180km/h po wymianie, 210 km/h

oczywiscie mowie o predkosci stricte licznikowej

Zerknij do tematu o napinaczu w dziale B6...

po ki c**j, że tak spytam grzecznie? :decayed:

Edytowane przez uszolek

Opublikowano

witam wymieniłem silnik adr i mam problem bo stary silnik ma hydrauliczny napinacz faz rozrządu a ten który wstawiłem ma elektroniczny i brak wtyczki idzie to jakoś podpiąć

dziękuje z góry za odpowiedzi

pozdrawiam