Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

DSG - błąd skrzyni 8030 - Cooling Oil Valve P179D 00 [175]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kilka dni temu w moim Allroad (2.0 TFSI 2011, przebieg 170 000 km). pojawił się na chwilę komunikat , "Gearbox malfunction: you can continue driving". Po dwóch dniach komunikat wrócił, ale niestety nie zgasł tak szybko. W chwili obecnej zauważyłem pewną zależność, że pojawia się, gdy auto jest zimne po dłuższym postoju. Znika po powiedzmy 15 kilometrach/ 30 minutach. Po wyłączeniu rozgrzanego auta nie pojawia się ponownie. Po postoju świeci się od razu. Może to przypadek, ale widzę pewną zależność między temperaturą skrzyni (oleju) a częstotliwością wyskakiwania błędu.

Olej w skrzyni nie był nigdy wymieniany, bo według ASO w tej skrzyni oleju się nie wymienia. Sprawdzałem to dwukrotnie!

Skrzynia działa bez zarzutów!!!

Może ktoś zna przyczynę. Komunikat z VCDS wskazuje na zawór (link do obrazka poniżej!!!), ale z uwagi na powyższe spostrzeżenia nie jestem do końca przekonany, czy jego wymiana pomoże..

Będę wdzięczny za każdą pomoc!!! :)

http://www.directupload.net/file/d/4322/tax5j2n2_png.htm

Edytowane przez ALEX_555

Opublikowano

Nie wiem co to za ASO, olej w S-Tronicu w B8 wymienia się co 60 tys. km.

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem co to za ASO, olej w S-Tronicu w B8 wymienia się co 60 tys. km.

Też tak słyszałem i myslałem, ale dwukrotnie pytałem w ASO i stwierdzili na podstawie VIN, że w mojej skrzyni oleju się nie wymienia wcale!

Opublikowano

W jednym ASO pytałeś?

Jaki jest przebieg auta?

Opublikowano

Przecież napisał że ma 170 tys km przebiegu. Wg ASO to sporo rzeczy nie podlega wymianie np rozrząd, filtr paliwa a koniec końców wychodzi zupełnie inaczej.

Opublikowano

Ups, przeoczenie.

Czyli zaraz powinna być trzecia wymiana oleju.

W każdym razie błąd wskazuje na problem z mechatroniką.

Opublikowano
  • Autor

Dzwonili dzisiaj z ASO. Okazało się, że popełnili błąd (jakieś niedomówienie) mówiąc, że oleju się nie wymienia. Sprawdzili również historię serwisową mojego auta i miał wymieniamy olej co 60000 km (x2). :) Ja kupiłem go przy przebiegu 123000 km

Oczywiście pytanie jest nadal aktualne, chociaż w czwartek odstawiam auto do serwisu specjalizującego się między innymi w naprawach skrzyń DSG.

Przez telefon usłyszałem, że patrząc na ten błąd muszę liczyć się z minimalnym wydatkiem 4 000 pln. :(

Opublikowano

Błąd wskazuje na problem z czujnikiem, który znajduje się na płytce drukowanej mechatroniki. Tak więc koszty mogą być spore.

Chyba, że to rzeczywiście jak opisują problem z kontaktem samego czujnika - jakiś elektronik musiał by na to spojrzeć.

Była niby na to jakaś akcja serwisowa nawet.

Opublikowano
  • Autor

Błąd wskazuje na problem z czujnikiem, który znajduje się na płytce drukowanej mechatroniki. Tak więc koszty mogą być spore.

Chyba, że to rzeczywiście jak opisują problem z kontaktem samego czujnika - jakiś elektronik musiał by na to spojrzeć.

Była niby na to jakaś akcja serwisowa nawet.

O magicznej płytce słyszałem wielokrotnie w rozmowie z fachowcami. :)

Czy do tej płytki można się łatwo dostać bez spuszczania oleju i rozbiórki skrzyni?

Opublikowano

Nie.