Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem z grzaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od niedawna jestem posiadaczem Audika i mam taki mały problemik. Posiadam A4 z 98r. z klimatronikiem. Otoż mam problem z ogrzewaniem. Po włączeniu klimatronika na "HI" z mojego nawiewu leci leciutko ciepłe powietrze. Czytałem już kilka podobnych wątków i próbowałem sprawdzić problem tak jak go opisywali inni. Sprawdziłem stan płynu chłodzącego i jest ok, temp. silnika jak sie rozgrzeje to standart 90 stopni i tak trzyma. Dzisiaj ściągnąłem schowek, żeby sprawdzić czy chodzą silniczki od klap. I jest tak dajmy że mam ustawiony klimatronik na 24 stopnie tak po srodku i zmniejszam temperaturę - do "LO", to dopiero coś się dzieje z silniczkami jak osiągnę "LO". Pomiedzy 24 a "LO" ani drgną oba. Teraz jak osiągnąłem "LO" chce zwiększyć + to po daniu raz + na temp. 18 stopni silniczki przesuwają się całkiem sporo i później dodając + do osiągnięcia "HI" nic sie nie dzieje. Ani drgną od 18 stopni do "HI" i odwrotnie od "HI" do 18 stopni. Czy to może być przyczyną słabego grzania? Czy tak mają się zachowywać silniczki, czy co np. 1 stopień powinny się załączać ? Nie posiadam Vaga zeby sie podpiąć pod komputer i nie wiem czy są jakieś błędy. Jeszcze mam pytanko w którym miejscu mogę znaleźć odpowietrznik do układu chłodzenia. Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

błędy sprawdź sobie na klimatroniku jest opisane w tym dziale na gorze jak to zrobić może to być wina silniczków albo brudnej nagrzewnicy, co do odpowietrzenia to "dziurka" jest na jednym z krócców nagrzewnicy nie pamiętam czy na lewym czy na prawym ale wystarczy zsunąć lekko wąż i zobaczysz ją :wink4: ps: nasze niunie mają wyżej nagrzewnice niż zbiorniczek wyrównawczy wiec żeby odpowietrzyć trzeba wytworzyć podciśnienie żeby płyn doszedł do nagrzewnicy albo odkręcić zbiorniczek i unieść go wyżej niż nagrzewnica :wink4:

Opublikowano

no może byc to wina silniczków, jak równiez klapek sterujących, które moga się blokowac. najlepiej podpiąc pod vaga, bo opcji niegrzania jest bardzo duzo. trzeba dokładnej diagnozy.

Opublikowano
  • Autor

Witam,

chciałbym się zapytać jeszcze czy po rozgrzaniu silnika do 90 stopni wąż który wchodzi u dołu zbiorniczka wyrównawczego i wąż wychodzący u dołu chłodnicy powinny być ciepłe ?? bo u mnie są zimne, ten króciutki wchodzący do zbiorniczka i łączący się z nim gruby są ciepłe, te wchodzące do nagrzewnicy też są ciepłe. Czy robi różnice że zamiast na prawym króćcu (patrząc od czoła samochodu) mam na lewym otworek odpowietrzający ( według instrukcji " Audi a4 - sam naprawiam " powinien być na prawym ) ????

Opublikowano

kolego płukanie nagrzewnicy i całego układu odkamieniaczem do czajników wsyp z 5 torebek oczywiscie na wode pojezdzij z 4 dni spusc syf odczep weze od nagrzewnicy iwezem wypłukaj ja czystą woda mi pomogło tez miałem takie cyrki .Płyny do odkamieniania układów nic nie dawały kasa w bloto najlepszy ten proszek do czajników . :hi:

Opublikowano

A bawiłes sie kodami klimatronika :wink4: ostatnio oblukałem taki motyw ze jak nastawi sie na max czyli "HI" to moze leciec zimne powietrze :kox: niewiarygodne moze ale prawdziwe :)

Opublikowano
  • Autor

A bawiłes sie kodami klimatronika :wink4: ostatnio oblukałem taki motyw ze jak nastawi sie na max czyli "HI" to moze leciec zimne powietrze :kox: niewiarygodne moze ale prawdziwe :)

kolego mozesz bardziej sprecyzowac o co chodzi ?

Opublikowano

kolego mozesz bardziej sprecyzowac o co chodzi ?

tez miałem podobny problem z nawiewem..na rozgrzanym silniku i na max temperaturze "HI" leciało mi tylko letnie powietrze :angry: Zacząłem sie bawic kodami w klimatroniku i doszedłem do takiej opcji że na HI leci chłodne powietrze a po przestawieniu na odpowiednią wartość leciało gorące powietrze...nie pamietam już dokladnie jakie to były kody bo w 3 cos przestawiałem aby leciało takie ciepło jak sobie życzę :decayed: pozniej jak bede jeszcze przy autku to podam Ci jakie to były kody :)

Opublikowano
  • Autor

Oki Solarek4. Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Ja myślałem że z tych kodów klimatronika to tylko informacje można uzyskać :kwasny: . Jak można zmieniać ustawienia poprzez kody klimatronika to napisz również jak to się robi. :notworthy: . Jak już jesteśmy przy kodach klimatronika to pod 1c wyswietla mi 22.1 . Miał ktoś może doczynienia z takim błędem :mysli:[br]Dopisany: 11 Grudzień 2008, 17:17_________________________________________________właśnie byłem odstawić audika na parking i tak z ciekawości wstukałem kod 1c na klimatroniku i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu wyskoczyło mi na panelu ".0" :shocked: . Myślę że oznacza to że nie ma żadnych błędów, ale jak to się stało jak wcześniej kilka razy sprawdzałem i wyskakiwało mi "22.1" :mysli: , a nic nie robiłem w tym celu bo nawet nie wiem za co miałbym się zabrać :> . Ale grzać dalej nie grzeje ;( . Na dniach powinienem otrzymać VAGA, podepne i zobacze co on mi powie. No chyba że kolega Solarek4 będzie miał dla mnie jakieś dobre informacje. Czekam z niecierpliwością.

Opublikowano

Rozgrzej silnik do temp roboczej 90 C ustaw temp na maxi i wejdz na kanał 10 pozmieniaj wartosci ''+" oraz ''-" i zobacz czy bedzie leciec ciepłe powietrze.U mnie bynajmniej tak jest ze zmienia sie z zimnego na cieple i odwrotnie,nie wiem jak bedzie u Ciebie :wink4: ale zawsze warto sprawdzic :>

Opublikowano
  • Autor

No i byłem zaraz sprawdzić ten 10 kod. Rzeczywiście coś się zmieniało ale nie było ciepłego powietrza, było z takiego lekko zimnego do mega zimnego. No i nie nacieszyłem się też długo tym że pod 1c mam ".0" ;( , znowu wyskoczyło mi "22.1". Może to tu tkwi problem :kwasny:

Opublikowano

byc moze cos jest z nagrzewnica...nie mam wiecej pomysłów co to moze byc :no: nie pozostaje Ci nic innego jak tylko podpiąc vaga :wink4: ja rowniez u siebie mam ten sam blad co Ty 22.1 ale nie mam zadnych problemów z klimatronikiem.Zauwazyłem tez ze on jakby sam sie kasuje,bo czasami mam '' 0 " a niekiedy " 22.1 "

Opublikowano
  • Autor

witam,

dzisiaj dostałem VAG-a. Od razu ruszyłem do audika. Podpinam odpalam programik PolskiVag4.9 daje na klimatyzacje i pokaż błędy. Ku mojemu zaskoczeniu nie wyświetliło żadnego błędu. Ale zaciekawiło mnie jedno odczyt temp. silnika (patrz foto).

http://www.wrzuta.pl/obraz/hpFv3EOoFy/screen_1

http://www.wrzuta.pl/obraz/olHpld004J/foto2

Czy tak ma być, taka mala wartość (na zegarze miałem lekko ponad 60 stopni mniej wiecej jak na foto ta niebieska wartość)? Czy ktoś bawił się już tym programem ? Może zna ktoś jakiś lepszy programik do diagnostyki ? Co sprawdzić żeby mieć pewność że to nie od strony elektronicznej nie mam grzania ?[br]Dopisany: 13 Grudzień 2008, 19:26_________________________________________________witam,

czemu mnie to nie dziwi, że dzisiaj podpiąłem Vag-a i wyskoczył mi błąd na klimatroniku. Mam błąd "792 -Włącznik ciśnieniowy klimatyzacji F129 przerwa lub zwarcie do masy", musze przeszukać forum o co chodzi. Z tego co wyczytałem to możliwe że nie ma w układzie czynnika lub jest go za mało, czy może to być powodem że nie ma dobrego ogrzewania w aucie ??

Opublikowano

Z tego co wyczytałem to możliwe że nie ma w układzie czynnika lub jest go za mało, czy może to być powodem że nie ma dobrego ogrzewania w aucie ??

u mnie jak nie było czynnika w ukladzie to nie było problemów z grzaniem :wink4: wątpie żeby obecnosć czynnika w ukladzie wpływało na ogrzewanie...