Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana pompy paliwa [BRD] quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie proszę o pomoc, zabrałem się za wymianę pompy paliwa, pompę kupiłem Pierburg-a 7.50103.50.0 według kilku sklepów internetowych i stacjonarnych to właśnie ta pompa powinna pasować do mojego Audi ale nigdzie nie mogę znaleźć tej pompy rozebrałem praktycznie cały tył i nic-pod siedzeniem są dwie klapy od baku w jednej jest pływak a w drugiej jest pompka też z pływakiem ale inna niż ta co kupiłem -jest dużo krótsza, poszperałem trochę w internecie i znalazłem informację, że w quattro jest jakby podwójny zbiornik i ta mała pompka tłoczy paliwo do tej drugiej części a ta główna pompa jest gdzieś po środku i trzeba zwalić zbiornik żeby ją wyciągnąć i faktycznie z tej pompki idzie gruba rurka na drugą stronę zbiornika i jest połączona z drugim pływakiem. Tylko nie pasuje mi jedna sprawa bo gdy przekręce kluczyk w stacyjce to właśnie ta mała pompka się włącza i przez chwile chodzi jakby tłoczyła paliwo do silnika. Proszę o potwierdzenie czy faktycznie kupiłem dobrą pompę i do wymiany trzeba zwalić zbiornik.

I jeszcze jedna sprawa na tej pompie z baku jest taki czarny osad i ropa w baku jest trochę ciemniejsza czy to może świadczyć o kończącej się pompie tandemowej?

Opublikowano

to sprzedawca nie przeczytał informacji ze ta pompa jest do a4 b8 01.2008r... taki jest opis w intercersie mimo ze wybrany jest model b7

co do paliwa - tak vacum juz puszcza - uszczelniacz dwu wargowy.

Opublikowano
  • Autor

Pytałem w kilku sklepach i odpowiedź była taka sama - że pasuje, nawet na allegro wpisując tą pompę jest w opisie B7 170km (BRD)

Opublikowano

ja rozumiem... ja tez to widze w katalogu intercers z tym dali własie taki opis sam zobacz

http://e-katalog.intercars.com.pl/?search=audi&utm_source=intercars.com.pl&utm_medium=searchBoxWidget&utm_term=audi&utm_campaign=searchBoxWidget#/produkty/3122302032320-750103500-O19843-elektryczna-pompa-paliwa.html

tylko kliknij powyzej w katalogu raz jeszcze - pompa paliwa i wyskocza ci 3 pompy to jak klikniesz na ta swoja to zobaczysz pełny opis

po za tym jest to pompa paliwa ktora jest na zewnatrz auta jak to jest w a4 b8 pod prawa płyta podłogowa połaczona z filtrem paliwa krótkim wezykiem - pacz...

http://www.troja.sklep.pl/audi-a4-b8-a5-pompa-paliwa-8k0906095b-p-2316.html

Opublikowano
  • Autor

Czyli jest możliwość że ta pompa może być gdzieś zamontowana w podłodze tylko wtedy oznaczało by to że są dwie pompy paliwa a właściwie trzy - jedna w baku potem ta ca ja kupiłem i tandemowa, chyba że tej pompy w ogóle niema i w sklepach mają coś namieszane z tymi pompami.

Opublikowano

Nie ma, są 2 w baku 1 i tandem i to wszystko.

Edytowane przez SotoM

Opublikowano
  • Autor

Pompę oddałem do sklepu w zamian wymieniłem pompę tandemową ale i tak muszę ją wymienić tylko teraz którą jak w baku są dwie - ogólnie chodzi oto że trochę ciężko mi odpala i czym jest mniej paliwa to jest gorzej a od połowy zbiornika raz na jakiś czas potrafi odpalić i nierówno pracować i jeżeli go nie zdążę przygazować to zgaśnie i wtedy muszę go długo kręcić żeby odpalił - wygląda to tak jakby brakowało paliwa, powoli podczas kręcenia rozrusznikiem zaczyna cię odzywać aż w końcu załapie. zaznaczam że dzieje się to sporadycznie i tylko od połowy stanu paliwa.

Ponawiam pytanie jeżeli w baku są dwie pompy to którą wymienić.

Opublikowano

Kolego, wg moich informacji w baku jest jedna pompa i znajduje się ona pod prawym deklem - czyli tam gdzie zaglądałeś. Nawet jeśli mylę się i są dwie pompy to dostęp do nich też będzie poprzez prawy dekiel, ponieważ tylko tutaj przychodzi zasilanie do pompy. Sprawdź czy wewnątrz nie idą gdzieś dalej przewody elektryczne.

Opublikowano
  • Autor

Zasilenie wchodzi z dwóch stron tam gdzie jest pompa i po drugiej stronie gdzie jest pływak ale to mogą być tylko kable od pływaka, a co do tej jednej pompy to też mi się wydaje że jest tylko jedna bo ona zaczyna działać po przekręceniu kluczyka i z niej idą przewody paliwowe w podłogę i dalej do silnika.

Opublikowano

Z drugiej strony to są jedynie kable do pływaka

Edytowane przez bobikos

• 3 lata później...
Opublikowano

pewnie małe szanse, ale zapytam. Pamiętasz może jaka pompa idzie do tego baku w BRD quattro? bo w etkach ciężko znaleźć numer tej pompki a poprzedni właściciel całkiem inna wstawił i muszę ją wymienić