Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Akcyza z eurotaxu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. wiem ze w lipcu wszedly w zycie przepisy ze akcyza bedzie naliczana z ceny branej z eurotaxu ale puki co jeszcze ani ja ani znajomi sie z tym nie spotkali... fakt ze ceny na umowach byly mniejsze prawie o polowe ale nie bylo nigdy zadnych problemow oczywiscie mowie o wojewodztwie podlaskim a jak jest w innych wojewodztwach??

Opublikowano

U mnie wszystko idzie z eurotaxu.

Opublikowano
  • Autor

U mnie wszystko idzie z eurotaxu.

a duzo ceny z tego erotaxu odbiegaja w ktoras strone w porownaniu do rynkowej ceny?

Opublikowano

we wroclawiu tez idzie z eurotaxu. za skode octavia z 2003 roku diesel wyszlo 750zl :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

trochę odbiegają :) w moim przypadku według książeczki auto w standardzie w wersji Ambition kosztować powinno 64200zł, a ja byłem u takiej miłej pani która wyliczyła jakieś tam dozwolone odchylenia i w końcu akcyzę płaciłem od ok. 51000zł :good:

Opublikowano
  • Autor

aha moze to tak ceny z eurotaxu biora do nowszych samochod bo np w moim przypadku chodzilo o 1998 rok... wiec moze tam juz odchylenia sa wieksze i juz daja cene z umowy bo w sumie i tak duzo wiecej nie zarobia najwiecej pewnie chodzi o te nowsze samochody gdzie z akcyzy mozna wiecej zakosic :decayed:

Opublikowano

W R-miu nawet takie z 98r biorą z tabeli :thumbdown:

Opublikowano
  • Autor

u mnie kolega bmw e36 na umowie bylo 100euro przeszlo i zaplacil 12zl akcyzy o ile sie nie myle a oplata skarbowa wynosi 17zl :decayed::decayed:[br]Dopisany: 03 Grudzień 2008, 18:24_________________________________________________

W R-miu nawet takie z 98r biorą z tabeli :thumbdown:

i duzo wyszlo akcyzy u Ciebie z tego eurotaxu?

Opublikowano

u mnie eurotax jest gdzieś na poziomie cen giełdowych, można sobie wziąć opinie rzeczoznawcy bo ją uznają.

Opublikowano

grabson765 moją to ja opłacałem 2 lata temu a wtedy szło wszystko z umowy/faktury :wink4:

Kolega płacił vectre 98 i cos tam musiał dopłacic bo wg. UC za niska cena była.

Opublikowano

Podobno wyciągnięcie siedzeń, radia itd jest dobre na obniżenie wartości.

W przypadku importu z USA jak rozmawiałem z rzeczoznawcą przez wakacje to mówił, że loguje się na jakiejś stronie w USA chyba www.kbb.com, tam ustala wartość samochodu, przelicza na PLNy i daje papiery zleceniodawcy ze swoją pieczątką i podpisem, a celni nie mogą podważyć decyzji rzeczoznawcy.

Więc to chyba nie tylko z Eurotaxu, ale ogólnie z wyceny rzeczoznawcy oblicza się akcyzę.

Rok temu za moją A4 zapłaciłem trochę ponad 700zł akcyzy :naughty:

Opublikowano

To ile trzeba zapłacić w UC,za A4 2005 rok według eurotaxsu ok.60tyś.

Opublikowano

Urząd ma prawo do podważenia decyzji rzeczoznawcy w sytuacji dużej różnicy cen. Wtedy w ciągu 3 tygodni wysyła swojego rzeczoznawcę do was. I tak wasze auto stoi miesiąc a nie możecie go ruszyć. Jeśli chodzi o wycenianie aut to nie ma co przesadzać ja osobiście sprowadzam angliki i też mi cenę biorą z eurotaxu za auta z kierą po normalnej stronie. Wycena akcyzy wyszła 790 pln za ostatnio auto rzeczoznawca wyliczył mi 590 + dla niego 150 to gdzie tu się opłaca i ile czasu się traci.

Opublikowano

tyle mniej więcej ile napisałem trochę wyżej... :gwizdanie: czyli albo 3,1% albo 13,6% (chyba) od ok 45-50tys...

Opublikowano

tyle mniej więcej ile napisałem trochę wyżej... :gwizdanie: czyli albo 3,1% albo 13,6% (chyba) od ok 45-50tys...

Czyli poniżej 2.0 jakieś 1500,1800? zależy od miłej pani....
Opublikowano

dokładnie :cool1:

Opublikowano

Wycena akcyzy wyszła 790 pln za ostatnio auto rzeczoznawca wyliczył mi 590 + dla niego 150 to gdzie tu się opłaca i ile czasu się traci

Zależy kiedy się opłaca. Przy małej wartości i pojemności, można powiedzieć, że różnicy nie ma.

Przez wakacje myślałem, żeby ściągnąć S4 B6, a tu jest ogromna różnica. Rzeczoznawca powiedział, że różnice w wartości w PL, a w USA wychodzą mu zazwyczaj USAx2=PL i bez problemu przyjmują w Cieszynie w UC.

Z tego co też mówił, jeśli dobrze pamiętam, to od wartości odlicza się koszty transportu oraz dostosowania auta do wymagań w UE, a tego w UC pewnie nie odliczą, wypadkowości też, ani ilości właścicieli (za każdego ileś % leci).

Opublikowano

tu jest ciekawa stronka

http://www.autokalkulator.pl/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

zawsze 200zl w kieszeni zostanie :) czyli teraz jak sie sprowadzi samochod to bedzie wazny przeglad zagraniczny do konca jego trwania?? :mysli: