Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Złe wskazania poziomu paliwa + dziwne odgłosy z tyłu samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem zaczął się od tego, że coś szybko ubywała mi benzyna. Ostatnio po odpaleniu było 1/4 baku a przy dłuższej jeździe spadało aż w końcu zaświeciła się rezerwa. A ciągle jechałem na gazie. Po krótkim postoju odpaliłem i znów 1/4 baku. I to już kolejny raz podobna sytuacja.

Do tego doszły dziwne odgłosy gdzieś z okolic baku. Najpierw był to pisk utrzymujący się jeszcze kilka sekund po zgaszeniu silnika a teraz pisku nie słyszę ale jeszcze coś gorszego. Po wyłączeniu silnika słychać jakby strzelanie, jak stygnąca rozgrzana blacha przez kilka kilkanaście sekund właśnie z okolic baku (tak wydaje mi się). Co to może być?

Edytowane przez skodavka

Opublikowano

ta stygnaca blacha to nie czasem zapieczone hamulce ?

Opublikowano
  • Autor

Raczej nie hamulce bo gdy po jeździe parkuje samochód to jest cicho. Wyłączam silnik i wtedy dopiero słychać to głośne strzelanie. Znalazłem na innym forum podobny problem i wygląda na to, że mam uszkodzony zawór odpowietrzający bak. Tylko nikt nie pisał o strzelaniu tylko o pisku, tak jak u mnie na początku. Pewnie dlatego, że robię duże trasy i od braku powietrza bak się wyginał już.

Edytowane przez skodavka

Opublikowano

Ja czesto mam podobnie tylko ze , mam 1/4 baku a gdy stane na 10 min w korku to schodzi szybko na rezerwe

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

U mnie po dłużym postoju wskazówka pokazuje jeszcze więcej - między 1/4 a 1/2. I po krótkiej jeździe czasem syczy z pod korka paliwa. Zacina się zawór odpowietrzający, który jest w komorze silnika przy filtrze powietrza. Podobno przez niego też tak szaleje wskazówka poziomu paliwa. Zamówiłem oryginalną używkę i dam znać czy to pomoże.

edit.

Wymiana tego zaworu pomogła. Stary zawór głośno "klekotał" i wyraźnie był słyszalny przy pracującym silniku a nowego praktycznie nie słychać. Teraz nic nie syczy z korka paliwa i wskazówka poziomu paliwa przestała szaleć.

Edytowane przez skodavka

Opublikowano

Co do ubywania paliwa od jazdy na gazie to moge tylko napisać, jak wygląda sprawa w Peugeocie 307. Tam wskazówka pokazywała realna wartość tylko zaraz po zapłonie. Pozniej komputer wyliczal zużycie i zmieniał położenie wskazówki, nawet jak jechała na gazie, po kolejnym zapłonie wskazówka wracała do normy. Może ten typ też tak ma ;)

via Nexus6@Tapatalk