Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Czyszczenie soczewki reflektora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od pewnego czasu po wymianie żarówek zauważyłem że światełka świecą bardzo blisko. Regulacja oczywiście nic nie pomogła. Dzisiaj byłem na stacji diagnostycznej i powiedzieli żeby przeczyścić soczewkę. Za bardzo nie wiem jak się za to zabrać. Czy nie uszkodze soczewki ? Czy ktoś już to robił ? Komentarze podpowiedzi mile widziane :)

Pozdrawiam

Opublikowano

ja robiłem. niestety nie jest to takie fajne zadanie. najgorsze jest to ze jak odkręcisz 3 śrubki krzyżakowe, które trzymają całą soczewkę to nie wychodzi ona w całości. trzeba rozpiąć spinki które to wszystko ze sobą łączą. jest ich chyba 4 o ile dobrze pamiętam. wtedy jak to rozepniesz to po kawałku można wyjąć. czyścisz sobie soczewkę i ewentualnie odbłyśnik. no i tu zaczynają sie schody. trzeba wszystko po kolei złożyć. wkładasz wszystko po kolei do lampy, układasz tak jak ma być no i próbujesz zakładać te spinki. ja do tego kupiłem takie kombinerki z przedłużonymi chwytakami no i jakoś sie udało, ale trochę sie nawq...ałem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ozi czy Twoje światełka świeciły bardzo słabo, że się za czyszczenie zabrałeś?

Moje światła mijania świecą bardzo słabo i zastanawiałem się nad mocniejszymi żarówkami ale wychodzi na to, że również będę musiał zabrać się za wyczyszczenie soczewek... :]

Napisz czy po wyczyszczeniu było dużo lepiej ;)

Pozdrawiam.

Opublikowano

no po wyczyszczeniu i zmianie odbłyśników jest lepiej. ja czyściłem oprucz soczewek jeszcze klosze lamp od wewnątrz. najlepiej skontroluj stan odbłyśników czy nie są zardzewiałe lub wypalone. ja miałem takie obydwa i po wymianie duża poprawa.

Opublikowano

Polecam wielką ostrożność w czyszczeniu odbłyśnika :) możńa bardzo łatwo pogorszyc jego stan

Opublikowano

Polecam wielką ostrożność w czyszczeniu odbłyśnika :) możńa bardzo łatwo pogorszyc jego stan

Dokładnie, ja w właśnie przez niewiedzę i nieuwagę pogorszyłem stan odbłyśnika.

Więcej tutaj:

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_czyszczenie_odblysnikasoczewki_w_reflektorze_bixenonowym_xenonplus-t60974.0.html

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja robiłem. niestety nie jest to takie fajne zadanie. najgorsze jest to ze jak odkręcisz 3 śrubki krzyżakowe, które trzymają całą soczewkę to nie wychodzi ona w całości. trzeba rozpiąć spinki które to wszystko ze sobą łączą. jest ich chyba 4 o ile dobrze pamiętam. wtedy jak to rozepniesz to po kawałku można wyjąć. czyścisz sobie soczewkę i ewentualnie odbłyśnik. no i tu zaczynają sie schody. trzeba wszystko po kolei złożyć. wkładasz wszystko po kolei do lampy, układasz tak jak ma być no i próbujesz zakładać te spinki. ja do tego kupiłem takie kombinerki z przedłużonymi chwytakami no i jakoś sie udało, ale trochę sie nawq...ałem.

Ja zamiast 2 spinek (tych do których jest najgorszy dostęp) zastosowałem 2 wkręciki. Tam są otworki, przykręciłem i trzyma ;)[br]Dopisany: 08 Marzec 2009, 15:40_________________________________________________Może napiszę więcej jak wyczyściłem soczewki i reflektor. Więc tak. Reflektor zespolony wyciągamy - 2 śruby na górze + jedna od strony błotnika, odkręcamy ją imbusem przez specjalny otwór. Wyciągamy reflektor. Zdejmujemy 2 klapki i wyciągamy żarówki. Wyciąganie soczewki wygląda następująco - za pomocą śrubokręta zdejmujemy(podważając) 4 spinki trzymające odbłyśnik do soczewki. Odkręcamy jedną śrubkę trzymającą odbłyśnik. Zdejmujemy odbłyśnik i manewrem wyciągamy go. Następnie zdejmujemy przesłonkę (najlepiej zrobić zdjęcie komórką, żeby wiedzieć jak potem założyć przesłonkę i odbłyśnik. Odkręcamy kolejne 2 śrubki mocujące soczewkę do reflektora. Wyciągamy "manewrem" soczewkę. Soczewka przymocowana jest do metalowego "stelaża" za pomocą metalowego pierścienia. Podważając śrubokrętem w odpowiednim miejscu(każdy się domyśli gdzie) wyjmujemy soczewkę. Wytrząsnąć z reflektora wypięte spinki. Soczewkę wymoczyłem w płynie z ludwikiem a potem za pomocą specjalnej, mięciutkiej ściereczki(do czyszczenia monitora LCD) wyczyściłem na błysk specjalnym preparatem, którego używam do czyszczenia monitora. Najlepiej czyścić trzymając soczewkę w rękawiczce wełnianej albo coś w tym stylu, żeby nie zostawiać odcisków palców. Tym sposobem wyczyszczone soczewki zamontować delikatnie w "stelażu" zabezpieczając metalowym pierścieniem i odstawić w miejscu gdzie się nie kurzy ;) Odbłyśniki myjemy tak samo - moczenie w ludwiku i przetarcie miękką ściereczką do błysku. Teraz mycie reflektora - Położyłem reflektor w wannie na ręczniku, przygotowałem sobie kubeł wody z ludwikiem i wlewałem do środka przez dziurę po soczewce. Pomerdać kilka razy trzymając reflektor szkłem do dołu i wylać przez kierunkowskaz. Nie wylewać byle jak bo tam gdzie są światłą drogowe znajduje się silniczek regulacji świateł, którego nie można zamoczyć Kilkakrotnie przepłukać w ten sposób reflektor wodą z ludwikiem a potem ciepłą wodą aż do zniknięcia piany. Po wylaniu wody z reflektora przygotować sobie farelkę albo coś podobnego i dmuchać ciepłym powietrzem w reflektor aż do wyschnięcia ( od czasu do czasu ruszyć reflektorem, żeby woda wydostała się z zakamarków i suszyć dalej do całkowitego wyschnięcia. Czas zmontować to do kupy.. - i tutaj zaczynają się schody ale spoko, POLAK POTRAFI!! ;) Montujemy najpierw stelaż z soczewką i przykręcamy 2 śrubkami. Na to idzie przesłona (luknąć na wcześniej zrobione zdjęcie) - na koniec w odpowiedni sposób mocujemy odbłyśnik do soczewki przykręcając 3cią śrubkę i tutaj niestety zaczyna się problem z zapinkami... Ja to zrobiłem tak... Zapinki są po 2 na każdą stronę... za pomocą namagnesowanego śrubokręta płaskiego dwie spinki po stronie gdzie jest więcej miejsca da się założyć - spinkę ułożyć na namagnesowanym instrumencie i ustawić w odpowiednim miejscu i energicznym ruchem zatrzasnąć metodą dźwigni.(Dla ułatwienia można je sobie troszkę rozgiąć bo naprawdę ciasno siedzą) Teraz kolej na kolejne 2 spinki których za cholerę nie da się żadnym sposobem założyć (z powodu braku miejsca) Czytałem, że komuś się udało - brawo - mi jednak nie. Aaaale.... zauważycie, że tam gdzie te spinki powinny siedzieć są dwa otworki, zatem poszukałem sobie dwa krótkie wkręciki(najlepiej z małym łebkiem na krzyżaka) i poprostu zamiast spinek wkręciłem je tam. I bardzo dobrze siedzi, chociaż z dokręcaniem jest trochę męki, bo wkręcamy w metal. W drugim reflektorze zrobiłem sobie trochę inaczej, nagwintowałem sobie w/w otworki przed złożeniem soczewki, powiększyłem otworki w odbłyśniku za pomocą byle czego ;) i potem bardzo łatwo sobie przykręciłem za pomocą śrubek. Złożyłem wsio do kupy, zamontowałem żarówki i wsadziłem w auto i efekt jest. Wg mnie to jeszcze nie to, ale primo - reflektory aż błyszczą i sekundo - dają ze 20% więcej światła. Dla pełnego efektu zamawiam sobie jeszcze żarówki 55W firmy OSRAM +90, ludzie chwalą, podobno dają dużo więcej światła. To wszystko - powodzenia :hi:
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam

Przepraszam, że odświeżam tak starego kotleta ale sam robiłem tą operację i również zamiast tych spinek zastosowałem małe wkręciki - w związku z tym, że ciężko takie znaleźć chciałbym doradzić że ja użyłem wkręciki które stosuje się przy komputerach, sprawdziły się rewelacyjnie (szkoda czasu i nerwów z tymi spinkami, uważam że wkręciki nawet lepiej i pewniej trzymają) - różne ich rodzaje można łatwo dostać w punktach napraw komputerów. W załączeniu zdjęcie:

SSA54197.jpg

Stwierdzam jednakże, że czyszczenie niewiele pomogło. Jedyna chyba szansa na poprawę to regeneracja odbłyśników, bo np. u mnie wyglądały tak (ja to odpuściłem bo auto musiałoby za długo stać bez jeżdżenia):

SSA54191.jpg

SSA54194.jpg

+ ewentualnie przy tym czyszczenie soczewki i klosza lampy od wewnątrz (można jeszcze pomyśleć o czyszczeniu kloszy reflektorów z zewnątrz w zakładach specjalizujących się w tym - zależy jak tam u kogo ten klosz jeszcze wygląda bo cena też nie mała rzędu 200zł za oba reflektory),

bo wymiana żarówek na te +ileś tam procent światła typu Philips czy Osram (miałem i te i te) niewiele daje a żarówki nie dość że drogie to jeszcze szybko się przepalają - uważam że ich skuteczność nie jest adekwatna do ich ceny i do trwałości.

Teraz mam B7 z ori Bixenonami i jestem mega zadowolony :banan: - różnica zaj...

Pozdrawiam