Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Usuwanie DPFa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Audiczka właśnie stoi u mechanika i wypruwam z niej nieszczęsny dpf. I mam takie pytanie do tych co już to zrobili. Zauważyliście jakieś zmiany w pracy samochodu ? Lepiej, gorzej ? Wspomnę odrazu ze w środku będzie szła rura z wyciszeniem. I słyszałem ze środek dpfa można w jakiś sposób sprzedać czy warto zabrać ten środek od mechanika ?

Opublikowano

Środek od dpf.a oczywiście ze warto zabrać dostaniesz za niego 300-500 zł. Ja po usunieciu widzę same plusy. Napewno już mi się nie zapala kontrolka o zapchaniu.

Opublikowano
  • Autor

A jak z jazdą? Dynamika i wogole ?

Opublikowano

zalety ? raz na zawsze usunięty problem z wypalaniem i awaria dpf-u, ja u siebie nie zauważyłem za wiele z dynamiki i osiągów bo niestety dpf padł mi pare dni po kupnie auta...

środek można sprzedać to fakt także możesz go zabrać od mechanika i pamiętaj aby dobrze zestroił Ci auto później

Opublikowano

Tak jak kolega pisze powyżej. Musi być dobrze usuniety mechanicznie i programowo. Ja różnice w mocy widzialem bo robiłem również program. Nie mam nic wstawione w puche to przy wiekszych obrotach słyszę że jest parę decybeli wiecej. Ale to naprawde nie wiele i nie przeszkadza.

Opublikowano
  • Autor

No to widzę same plusy ;) ciekawi mnie czy mechanik tak o odda środek dpfa czy będzie miał jakieś ale ;)

Opublikowano

10km i około 20nm to na bank...odczujesz napewno

Jeśli wstawia ci rurę wśródek to napewno ci wywala cała tabele błędów z ECU sonda lambda musi pracować a jak ma pracować gdy nie bedzie w spalinach....

Zazwyczaj zostawia się pusta puche,lecz wtedy słyszalny będzie praca turbiny w niskim zakresie obrotów

Opublikowano
  • Autor

10km i 20nm to chyba dużo. Nie mogę się doczekać aż odbiorę Audiczka od mechanika; )

Opublikowano

Poczujesz napewno każdy to czuję i do tego różnica w zbieraniu się z dołu...każde możliwe auto stawiamy na rolki przed i po usunięciu cegły.

Sam u siebie nie mam kiedy tego cholerstwa wywalić....

Edytowane przez SotoM

Opublikowano
  • Autor

Zaproponowali mi w Warszawie od 350 do 600zl zależnie od numeru dpfa. Numer i środek pewnie w piątek będę miał więc poinformuje co i jak ;)

Opublikowano

10km i około 20nm to na bank...odczujesz napewno

Poczujesz napewno każdy to czuję i do tego różnica w zbieraniu się z dołu...każde możliwe auto stawiamy na rolki przed i po usunięciu cegły.

Sam u siebie nie mam kiedy tego cholerstwa wywalić....

Może jak jest niesprawny to tak, ja usunąłem w moim aucie całkowicie sprawny DPF, podkreślam sprawny!

U mnie przybyło ok 1-2 konia i 5 niuta, może :) lub błąd pomiarowy :).

W jeździe żadnej różnicy.

Pzdr.

Opublikowano

To jaka miałeś serię?

Opublikowano

Z tym usuwaniem.....to bajka;) fabryka dala i wiedziala co jest;)w pl se usuwajcie:) ja trzymam kciuki za kontrolę spalin na przegladach;)zamiennik pare groszy teraz kosztuje a masz spokój na długo. .....a za mocą to tylko tyle że moment obrotowy jest ograniczony przez dpf wiec spod deczko mocniejszy a później czysta seria......

Opublikowano

142/332, tyle że ja zamiast DPF zamontowałem Kat :)

Może bez niego byłoby lepiej :)

A propo kontroli spalin, w poprzednim aucie Peugeot 307 miałem FAP.

Na przeglądzie nie powiem jakie wartości zadymienia były bo wtedy o tym nie myślałem by sprawdzić.

Po usunięciu i z mocnym programem zadymienie 0,25 czegoś tam :) i z roku na rok +/- 0,02

Norma koleś na stacji podał 1,5!

Signum kolegi z silnikiem 1,9 po programie zadymienie 0,4.

Z A4 po usunięciu DPF nie byłem sprawdzić zadymienia, ale to zrobię z czystej ciekawości.