Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie działają głośniki z tyłu - ori radio Concert II, brak wzmacniacza(?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem w mojej A4 B6 z 2004 roku (sedan). Odkąd kupiłem auto, nie działają głośniki z tyłu.

Jest wiele podobnych tematów, ale w większości problem dotyczy egzemplarzy z radiem zmienionym na nieoryginalne. Ja posiadam oryginalne radio Audi Concert II. Po wyciągnięciu radia w instalacji są tylko 2 wtyczki (czarna i brązowa), które są podłączone do radia (no i kabel antenowy). Nie ma żadnych dodatkowych wtyczek, które wychodziłyby z instalacji. Z tego co mi wiadomo, tylne głośniki są zasilane przez wzmacniacz, ja wzmacniacza również nie posiadam (tak mi się wydaje, bo nie widziałem niczego w bagażniku, o ile tam powinien się znajdować, poza tym nie ma dodatkowej kostki). No i na FISie radio też się nie wyświetla. Natomiast po podłączeniu nieoryginalnego radia, na dwie kostki, grają wszystkie głośniki.

Tu moje pytanie, jak mogę rozwiązać swój problem? W ostateczności jestem gotów założyć inne radio, ale tak jak mówię, to raczej ostateczność, gdyż zależy mi na oryginalnym wyglądzie.

Wiem, że mógłbym zmostkować kable w kostce, wtedy powinny grać głośniki z tyłu, ale rozdzielając sygnał jakość dźwięku mocno ucierpi i nie będzie to grało jak należy, a nie o to chodzi.

Czy da się to zrobić w taki sposób, żeby grały wszystkie głośniki i przy tym jakość dźwięku była dobra? Może powinienem kupić wzmacniacz i go podłączyć? Jeżeli tak, to jaki to wzmacniacz i jak go podłączyć? (W internecie wzmacniacze antenowe do B6 kosztują koło 40zł.)

Dodam, że usłyszałem kiedyś, że prawdopodobnie mój egzemplarz wyjechał z salonu bez radia. Trochę mnie to dziwi, jest taka możliwość? Mi wydaje się to dziwne, zważywszy na to, że mam dość bogatą wersję wyposażenia - m. in. skóra, kubełkowe, podgrzewane fotele, el. składane lusterka, fotochromatyczne lusterko wsteczne, czujnik zmierzchu, coming/leaving home, tempomat, czujniki parkowania itd. itp.

Chciałbym zaznaczyć, że nie jestem specjalistą od elektryki i w związku z tym proszę o w miarę prosty język :wink:

Opublikowano

Dodam, że usłyszałem kiedyś, że prawdopodobnie mój egzemplarz wyjechał z salonu bez radia. Trochę mnie to dziwi, jest taka możliwość?

Jak najbardziej jest to możliwe, że wyjechał z instalacją przygotowaną pod nie fabryczne radio. Potem ktoś wsadził Audi Concert II i dlatego nie gra tył.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. W takim razie już wiem, że fabrycznie auto nie było przygotowane pod Concert II. Teraz pytanie - czy jest możliwość podłączenia wzmacniacza i sprawienia, żeby głośniki grały również z tyłu, a jakość dźwięku była dobra?
Jest mnóstwo aukcji ze wzmacniaczami antenowymi, takimi jak ten: http://allegro.pl/audi-a4-b6-b7-wzmacnacz-8e5035223-i6265378805.html

Czy ten wzmacniacz, jak sama nazwa wskazuje, służy tylko do wzmocnienia sygnału z anteny? Czy może chodzi o niego i jest mi potrzebny właśnie po to, żeby grały wszystkie głośniki?

Jeżeli tak - jak mam go prawidłowo podłączyć? Jeżeli nie - o jaki wzmacniacz chodzi?

Opublikowano

Na moje możesz śmiało mostkować kable, no chyba że śpisz na $ to kombinuj ze wzmacniaczami. Generalnie to tylne głośniki są takie same jak przednie (plus minus), i jeśli podepniesz to nich sygnał z przednich głośników to nie zrobi im to różnicy. Ja mam tak zrobione już od roku kiedy wywaliłem radio pioneera i wstawiłem ori Symphony, ori gra 100x lepiej na zmostkowanych głośnikach niż pod tym pioneerem w którym każdy głośnik miał swoje wyjście. Powiem Ci nawet że w zupełności nie mam potrzeby montowania wzmacniacza bose, głośników bose i suba bose które leżą na półce i zbierają kurz...

Opublikowano

Tak jak pisze kolega powyżej, jeżeli nie chcesz się bawić w koszty, to możesz śmiało mostkować kable :wink:

Opublikowano

Wielkie dzięki za rzeczowe odpowiedzi. Zrobię jak radzicie, zmostkuję kable, będzie najszybciej i najtaniej, a jeżeli mówicie, że to się sprawdza, to nie ma po co kombinować i płacić.

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam :wink: