Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Blow off i Dump valve jednocześnie, może być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, to znowu Ja, chciałbym się dowiedzieć w jakim stanie jest moje turbo, w sobotę zrobię logi i wrzucę na forum ale chciałbym też sprawdzić je mechanicznie. Zauważyłem że mam oryginalny zawór DV a przed przepustnicą zamontowanego blow offa i zastanawiam się czy nie osłabia to doładowania, czy powinienem usunąć oryginalny zawór czy nic się nie dzieje że są oba? I czym lepiej zmierzyć doładowanie manometrem czy wakuometrem i dokładnie w które miejsce wpiąć?

Podpowie ktoś coś?

Opublikowano

Hej, poczytaj na forum temat blow off'a i dv w 1.8T był kilkakrotnie przerabiany - tak w skrócie blow off nie osłabi Ci znacząco doładowania, ale wypływ ciśnienia do atmosfery może lekko zaburzyć cykl spalania, ponieważ w zależności od silnika/sterownika po otwarciu zaworu powietrze nie wraca do dolotu tylko w atmosferę, a komputer sterując dawką paliwa uwzględnia to powietrze, więc dostaje przez chwile więcej paliwa, w zależności jak dużo powietrza ucieka na zew. może to się objawiać lekkim spadkiem osiągów ( tylko w momencie zmiany biegu/otwarcia zaworu)
Pytanie czy blow off założony tylko dla dźwięku czy może dv nie domaga, najlepiej jak wepniesz się zwykłym manometrem w dolot między turbo a przepustnicą i sprawdzisz jak wygląda doładowanie w tej konfiguracji i np. z odpiętym ( i zaślepionym) podciśnieniem od sterowania blow offa ( nie musisz go demontować) Ewentualnie jak dobrze pamiętam to możesz zrobić sobie pomiar przyśpieszenia i obserwować reakcje silnika przy zmianie biegów czy jest duża różnica z odpiętym i podłączonym blow offem.
A do pomiaru ciśnienia wystarczy zwykły manometr, najlepiej wyskalowany nie za wysoko np. 1.5 bara wtedy będzie Ci łatwiej odczytać, lub możesz sobie zamontować dedykowany wskaźnik doładowania, są też wersje z opcją pomiaru podciśnienia.