July 1, 201610 yr Witam jechałem dzis na trasie 120 km/h i w momencie wyświetliła mi sie migająca pomarańczowa kontrolka silnika Oraz ETC, zaczęło trząść autem wiec zjechałem w lusterku zauważyłem masę białego dymu z rury. Od razu wyłączyłem samochód. Po 10 min próbowałem odpalić ale kręcił i nic... To samo powtórzyłem za godzine jak był juz zimny... Więcej próbować nie chciałem. Czy ktos wie o co chodzi bo wróciłem na lawecie :/ Dziękuje i pozdrawiam!
July 2, 201610 yr Author Ale kolego wymyśliłeś, auto już stoi u mojego najlepszego mechanika ale wraca za 5 dni z urlopu wiec za ten czas chciałem sie zorientować. Wiem ze tu niektórzy ludzie potrafią ocenić usterkę bez komputera :-) Pozdrawiam
July 2, 201610 yr Najlepsi "specjaliści" naprawiają auta grupy VAG bez diagnostyki komputerowej - wymieniając części na ślepo.
July 2, 201610 yr Author Napisałem ze chciała sie tylko zorientować czy ktoś ma jakiś pomysł , dobrze wiem ze wszyscy pierwsze co to komp podpinają
July 2, 201610 yr Mi podczas jazdy wypięła się rurka z odmy, ta która idzie do kolektora dolotowego (mechanik obrócił zabezpieczenie nie w tą stronę co trzeba ) i również silnik nierówno pracował, trzęsło samochodem, wystarczyło wpiąć i było już ok ale w sterowniku zapisało się chyba aż 7 błędów, między innymi wypadanie zapłonów itd. A tak w ogóle zaglądałeś pod maskę, sciągałeś osłonę z silnika by spojrzeć czy wszystko jest ok?
July 3, 201610 yr To może być wiele rzeczy kolego, ja tak miałem przy wypalonych zaworach wydechowych w głowicy. Mogą być to również cewki zapłonowe.
July 3, 201610 yr Author Z tego co zauważyłem strasznie dużo oleju mi zabrało... Możliwe ze to turbo ??
July 4, 201610 yr Z tego co zauważyłem strasznie dużo oleju mi zabrało... Możliwe ze to turbo ?? Witam jechałem dzis na trasie 120 km/h i w momencie wyświetliła mi sie migająca pomarańczowa kontrolka silnika Oraz ETC, zaczęło trząść autem wiec zjechałem w lusterku zauważyłem masę białego dymu z rury. Od razu wyłączyłem samochód. Po 10 min próbowałem odpalić ale kręcił i nic... To samo powtórzyłem za godzine jak był juz zimny... Więcej próbować nie chciałem. Czy ktos wie o co chodzi bo wróciłem na lawecie :/ Dziękuje i pozdrawiam! Miałem dokładnie ten sam objaw. Walnął 1 wtryskiwacz i zaczął lać benzynę zamiast wtryskiwać. Benzyna się dostała do oleju więc jego poziom u mnie się poniósł.
July 9, 201610 yr Author wykrywa że jest problem z trzecim cylindrem. Zamienilismy miejscami cewki,swiece,wtryski i ciagle jest bląd z trzecim cylindrem. Można wyczyc benzyne w oleju. macie jakies ciekawe pomysły ? wykrywa że jest problem z trzecim cylindrem. Zamienilismy miejscami cewki,swiece,wtryski i ciagle jest bląd z trzecim cylindrem. Można wyczyc benzyne w oleju. macie jakies ciekawe pomysły ? *wyczuć Sprawdziliśmy ciśnienie na wszystkich cilindrach i jest perfekt... Od 10.2 do 10.9 ciśnienie
July 9, 201610 yr Czujnik walu korbowego taki cyrk mi powodowal .ale nie dymil Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
July 10, 201610 yr U mnie było dokładnie to samo, błąd wypadania zapłonu na 3 cylindrze. Sprawdzaliśmy wszystko, świece, cewki, wtryskiwacze. Dopiero po sprawdzeniu kompresji w cylindrach wyszło co jest nie tak. Ciśnienie było w granicach 10 barów. A te silniki powinny mieć po 12 na każdym cylindrze. Miałem wypalony zawór wydechowy w głowicy. Efekt tej usterki jest taki, że pali się check. Jak silnik pochodzi jakiś czas na jałowym to zapala się dodatkowo epc i komputer się przełącza w tryb awaryjny. Nie da się wtedy jechać, trzeba zgasić i odpalić od nowa. Oczywiście silnik się trzęsie, jak by coś go opętało i pyrcha z rury wydechowej. Pamiętam, że jeszcze mi śmierdziało benzyną w samochodzie od tego.