Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak mocy audi a4 [b6 1.8t 190 km bex]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

jestem nowym posiadaczem używanego audi [a4 b6 1.8t 190 KM bex] rok produkcji 2003. Niestety laikiem w temacie motoryzacji a zwłaszcza od tej technicznej strony. Przy okazji chylę głowę dla tych, którzy się znają - ja zawsze miałem z tym spory problem:(

Po kilku miesiącach od zakupu, auto miało pierwszą awarię - rozpadł się ezektor (suction pomp) - który wymieniłem na oryginał. Objawy spadek mocy turbo i słabe hamulce. Naprawiono.

W tym samym czasie zaobserwowałem również objawy "odkurzacza", czyli jak już się zorientowałem często opisywanego na forum - zasysania korka wlewu oleju i lancy od miarki poziomu oleju.

Jednym z objawów odkurzacza było podnoszenie obrotów na luzie - i po czyszczeniu chemicznym przepustnicy została ona zaadoptowana - ale na tych podwyższonych obrotach.

To (odkurzacz) udało się naprawić nie zasysa i trzyma obroty, ale było mnóstwo szukania i sprawdzania - finalnie wystarczyła wymiana plastikowego zaworka (zmęczenie sprężynki w obudowie) i nie otwierał/zamykał się jak powinien - przepraszam, ale nie pamiętam jego nazwy.

W tym momencie mam inny, wkurzający problem - [znikające turbo] - częściej w dolnym zakresie obrotów.

Po zakupie auto ciągnęło jak głupie od około 2 tys obrotów, czuć było moc na każdym biegu. W tym momencie jest różnie czasem ma moc i ciągnie jak wcześniej, czasem pociągnie dopiero od 3 tys a czasem mam wrażenie że wcale i jedzie jak zwykły 1.8.

Czasami słyszę dźwięk w czasie jazdy (nigdy w czasie postoju), jak mocniej wcisnę pedał gazu takie gwizdanie lub świszczenie ale ciche, trzeba się wsłuchać.

Oleju nie bierze, błędów na desce nie pokazuje, ten sam objaw na gazie jak i na benzynie, katalizator i wydech nie jest zatkany.

Jest jeszcze jeden objaw - wskazówka obrotów po wciśnięciu gazu spada jednostajnym ruchem w dół (tak jak kiedyś) ale nie zwalnia pod koniec (tak jak kiedyś) - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Proszę o wskazówki.

Sergiusz

Opublikowano

Hmm może nieszczelność w dolocie ?

przydało by się zrobić logi ;)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, trochę czytałem o podobnych sytuacjach i często pojawia się przyczyna w nieszczelności. Czy logi dadzą jednoznaczną odpowiedź gdzie jest nieszczelności?

A może jest inna metoda sprawdzenia czy to jest przyczyna?

No i co z opadającą wskazówką? Jak jest u cb?

Opublikowano

logi przybliżą dokładnie do problemu, będzie wiadomo czy to wina nieszczelności :) dokladnego miejsca nie jest w stanie określić, trzeba szukać.

to mój temat00, co prawda trochę odbiega od Twojego ale chłopaki podali kilka sposobów na sprawdzenie nieszczelności. poczytaj.

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/357622-uboga-mieszanka-rozebrany-kolektor-ssacy-lewe-powietrze/

ja mam wolnossący akurat więc u mnie dolot jest krótki :) u Ciebie to już cała gałąź więc możliwe że gdzieś jest nieszczelność.

jeżeli chodzi o ten dźwięk przy dodawaniu gazu to może być również objaw padającej turbinki.

oczywiście to tylko moje odgórne założenia :)

z tą wskazówką to zupełnie nie wiem ocb :(

Edytowane przez TomOskroba

Opublikowano
  • Autor

logi przybliżą dokładnie do problemu, będzie wiadomo czy to wina nieszczelności :) dokladnego miejsca nie jest w stanie określić, trzeba szukać.

to mój temat00, co prawda trochę odbiega od Twojego ale chłopaki podali kilka sposobów na sprawdzenie nieszczelności. poczytaj.

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/357622-uboga-mieszanka-rozebrany-kolektor-ssacy-lewe-powietrze/

ja mam wolnossący akurat więc u mnie dolot jest krótki :) u Ciebie to już cała gałąź więc możliwe że gdzieś jest nieszczelność.

jeżeli chodzi o ten dźwięk przy dodawaniu gazu to może być również objaw padającej turbinki.

oczywiście to tylko moje odgórne założenia :)

z tą wskazówką to zupełnie nie wiem ocb :(

Dzięki.

W temacie logów, czy dobrze rozumiem że mam tak zrobić:

Logi w celu sprawdzenia czy zwiększyła się masa zasysanego powietrza :P Najlepiej zrobić logi z wciągniętym siłownikiem a potem z odpuszczonym i będzie widać, czy ta zmiana na stałe rzeczywiście coś daje...

A tak w ogóle to zrób logi na PB i na LPG - przed każdym logiem skasuj błędy (nawet jak ich nie ma) w celu wyzerowania korekt.

Zrób loga dynamicznego i statycznego tak po 5 min (LPG i PB)

Opublikowano

tutaj kolega opisał to wyśmienicie, czytaj od początku co trzeba mieć, jak zainstalować itp itd i zrób logi tych grup które napisał:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/337354-20-alt-podstawowa-diagnostyka-i-informacje/

ja też nie wiedziałem ocb ale opis jest profejsonalny i posłużył już wielu osobom :)

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam czy znalazłeś przyczynę? Mam identyczne objawy jak Ty :/