Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Kąt wtrysku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wiem, że było tego bardzo dużo na forum ale szukałem i konkretnej odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem. Wiec tak:

Kąt wtrysku sprawdzałem w grupie 000BS w oknie nr 2 moje wskazanie 87-89 jednostek-- prawidłowo?? Jeśli nie prosze szanownych kolegów o podpowiedz jak go poprawnie zczytać i jaką powinien mieć wartośc. :hi:

Opublikowano

znacznie przyspieszony :wink4:

Opublikowano

Zgadza sie grupa 000 oczywiscie BasicSet. odczyt z 2giego pola :evil: u Ciebie jest przspieszony..

powiniem wachac sie w granicach 49-51

w tych silnikach moze byc do 60 :wink4:

Opublikowano

Przecież w AFB czyli 2.5 TDi najważniejsze są wskazania grupy 004, poz 2 i 3 w BS.

Opublikowano
  • Autor

Przecież w AFB czyli 2.5 TDi najważniejsze są wskazania grupy 004, poz 2 i 3 w BS.

więc jakie powinny być wartości w poz. 2 i 3??
Opublikowano

no tak ale w AEL juz nie :wink4:

Opublikowano

więc jakie powinny być wartości w poz. 2 i 3??

Bardzo proszę - wyciąg z DIAGNOSTYKI:

Sprawdzenie kąta początku wtrysku dokonujemy w grupach:

- 004;

- 004BS.

Audi AG zakłada, iż wzorcowy kąt to 2*ATDC [nachOT, zaGZP] na Late przy 100% wysterowaniu pompy VP44.

Dopuszczalny zakres kąta to +/- 2*ATDC, co daje efektywnie zakres od 0* do 4* ATDC.

Ustawienie to sprawdzamy w grupie 004BS przy temperaturze płynu chłodzącego powyżej 86*C.

Poprawnie ustawiony kąt wygląda następująco:

basic004qx8fs1.th.jpg

Po przełączeniu na grupę 004 powinno dać nam to ustawienie kąta wymaganego i rzeczywistego na tożsamych wartościach przy jednoczesnym wysterowaniu pompy VP44 poniżej 100%.

Wygląda to następująco:

g004007013hh5te0.th.jpg

Niemożność uzyskania wysterowania pompy VP44 poniżej 100% świadczy o niezastosowaniu bądź niewłaściwym zastosowaniu blokad, o których mowa była powyżej.

Samodzielne dynamiczne sprawdzenie i ustawienie kąta początku wtrysku w silnikach 2.5TDI V6.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałem w 004BS i tak: W ostatnim oknie przeskakiwały procenty, gdy zatrzymały sie na 100.2% w trzecim oknie pokazała sie wartość -2,0*. I teraz kolejne pytanie: czy normalne jest że wartośc w oknie nr 4 przeskakuje i po chwili staje na 100,2%? Czy wartość ta powinna cały czas powinna być 100,2%???

W 004 wartość w trzecim oknie wynosi 1,8* a w czwartym 56%.

Opublikowano

Sprawdzałem w 004BS i tak: W ostatnim oknie przeskakiwały procenty, gdy zatrzymały sie na 100.2% w trzecim oknie pokazała sie wartość -2,0*. I teraz kolejne pytanie: czy normalne jest że wartośc w oknie nr 4 przeskakuje i po chwili staje na 100,2%? Czy wartość ta powinna cały czas powinna być 100,2%???

W 004 wartość w trzecim oknie wynosi 1,8* a w czwartym 56%.

A nie możesz zrobić logów tej grupy i wkleić tutaj ?