Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prosiłbym o wycenę szkody.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, dostałem dziś pod sklepem, facet z mojej ulicy cofając walnął w moje auto. Wine wziął na siebie obyło się więc bez policji.

Ja mam ubezpieczenie w AXA a on w PROAMA.

Uderzenie przestawiło mi zderzak i także trochę pęknął. Koło a raczej opona też dostała ale raczej sie nic nie uszkodziło bo jechało prosto gdy wracałem do domu. 500 metrów :)

Samochód to BMW e38 96r silnik 2.8

Ile realnie powinienem za to dostać ?

bfzd4fdr.jpg

8kyr7n4s.jpg

ta845zei.jpg

u8zyb5bq.jpg

n49n9nyf.jpg

jvo2ukwu.jpg

Opublikowano

Siódemki są drogie w naprawach (części). Prawidłowo wyliczona kalkulacja naprawy (oparta na cenach nowych i oryginalnych częściach) może dojść do 8 tyś zł (zderzak, błotnik i pewnie plastikowe nadkole - do wymiany). Realny koszt naprawy z użyciem używek nie powinien przekroczyć 2 tyś.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj przyszedł kosztorys i decyzja o przelewie 1100zł na konto.

Jestem troche poirytowany gdyż na miejscu proponował mi 1500zł a odmówiłem bo wydawało mi sie to mało.

Co zrobić żeby uwalczyć chociaż to na cene 1500zł?

Tutaj kalkulacja naprawy:

http://www.directupload.net/file/d/4452/u32bjtmb_pdf.htm

Edytowane przez kubson

Opublikowano

Przede wszystkim w kosztorysie masz zamieszczone zamienniki, a z OC masz prawo naprawiać na ori częściach.

Jak zależy CI na naprawie to wstaw do ASO i zrób sobie bezgotówkowo, kwestia tylko tego czy naprawia nie przekroczy wartości auta.

Opublikowano
  • Autor

Zależy, wolałbym jednak rozliczenie na konto i naprawienie tego na własną ręke. Ale nawet najtańszy zamiennik na allegro błotnika to koszt 700zł a nie 400.

Jakieś rady co teraz ?

Opublikowano

co teraz ?
Odwołanie ze wskazaniem, że ceny zamienników podanych w kalkulacji naprawy są nierealne

nawet najtańszy zamiennik na allegro błotnika to koszt 700zł a nie 400.

, że ubezpieczyciel nie może "z góry" zakładać, że poszkodowany uzyska rabat na zakup części (naliczyli 18%), że stawka 54 zł za rbg dotyczy raczej wioskowego kowala,wreszcie że malowanie jednego elementu (błotnik) to nawet w stodole u Janusza przekrroczy 400 zł.

Z tego co mi napisałeś na PW wynika, ze były dwie szkody w odstępie kilku dni. Co się stało, że nie ma w kalkulacji wymiany i lakierowania zderzaka?

Opublikowano
  • Autor

Szkodą zderzaka zajmie sie drugi rzeczoznawca z drugiej szkody. Stricte uderzenie w zderzak.

Masz może jakiś wzór jak powinno wyglądać takie odwołanie?

Opublikowano

W zasadzie wszelkich możliwych wskazówek co do mozliwości zwiększenia odszkodowania już udzieliłem, co napisać w odwołaniu również. Odszkodowania to mój zawód, ale czym innym jest podpowiadanie jak, a czym innym prowadzenie za rączkę. Nie widzę przeszkód byś zlecił sporządzenie stosownych pism do ubezpieczyciela, bo nie noszę koszulki z napisem "honorowy wolontariusz".