Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[APS] Ciężko odpala po nagrzaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z Audi A4 silnik jak w temacie.

Na zimno, po nocy silnik odpala bardzo dobrze. Po nagrzaniu do temp. pracy 90st. C, wyłączeniu i przerwie 5/10min ma problem z odpaleniem. Czasem załapie na 200obr/min i po chwili powoli się rozkręca do obrotów jałowych, a innym razem słychać pojedyńczy/podwójny zapłon w nieodpowiednim momencie i trzeba już dłużej kręcić rozrusznikiem żeby uruchomić silnik.(ok. 2-4 sek)

Vagcom nie ma żadnych błędów silnika. Odczyty temperatury są prawidłowe -temp. silnika, płynu chłodn., oraz powietrza dolotowego.

Objawy pojawiły się jakiś czas temu. Wymieniłem wtryski lpg na Hana2000 i reduktor na nowy KME Silver s6 - podejrzewałem, że gaz ulatnia się do dolotu, ale przy jeździe na samej benzynie problem z odpalaniem nadal się pojawia.

Czy ma ktoś jakieś pomysły co sprawdzić i jak żeby dojść do przyczyny trudnego rozruchu?

Mimo iż nie ma błędu w sterowniku podjąłem próbę sprawdzenia czujnika położenia wału korbowego. Czujnik zmienia swoją rezystancję pod wpływem przyłożenia do niego metalu. W temperaturze pokojowej ma ok 800 omów natomiast po podgrzaniu do kilkudziesięciu stopni C (symulowanie nagrzanego silnika) zwiększa się jego rezystancja do ponad 1kOm. Czujnik nadal zmienia swoją rezystancję po nagrzaniu od rezystacji wyjściowej 1kOm. Mam drugi taki czujnik i zachowuje się podobnie. Czy one mają tak pracować czy po prostu dwa są zepsute?

Opublikowano

Wyklucza najgorsze .sprawdź sprężania

Opublikowano
  • Autor

Ciśnienie sprężania było sprawdzane jakiś czas temu i było dobre - tak twierdził gazownik i sam to wykluczył jak szukalismy rozwiązania na drgania na wolnych obrotach. Teraz objaw trudnego odpalania powstał ze 2 mies temu od tak... Czy to na gazie czy na benzynie.

Dziś spuściłem gaz z układu i jeździłem na samej benzynie i problem nadal istnieje. Trzy niezależne próby uruchomienia na ciepłym i nadal problem.

Czasem po uruchomieniu ciężko jest silnikowi podnieść obroty z 200/400 obr/min na wartość 720obr/min trzeba mu dodawać gazu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Też mam APS'a i mam to samo :)

Mówią, że regulator ciśnienia na listwie paliwowej. Nie wymieniałem na razie tego u siebie, bo i tak wywalam ten silnik. Ale taką rade słyszałem.
Ew. dawka startowa paliwa na ciepłym może być źle ustawiona.

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem przyczynę. Zawór odpowietrzania zbiornika paliwa.

Trzeba go odciąć od przewodów gumowych, a przewody zaslepic. Wtyczka pozostaje wpieta. Śmiga jak wcześniej.

Silnik APS jest spoko. Przerobiłem zapłon na cewki. Na razie nie m z nim innych problemów. ;)

Opublikowano

Chodzi o ten zawór przy filtrze powietrza?

Opublikowano
  • Autor

Tak,dokładnie. Poprawnie on powinien "cykać" podczas pracy silnika. U mnie cykał a potem przestał i to było przyczyną zalewania podczas rozruchu.

Opublikowano

No ja u siebie teraz wymieniłem cały filtr węglowy, bo miałem nieszczelny.

To i ten zawór wymienie, bo u mnie też martwy :) A mam ten sam problem z odpalaniem i obroty mi falują