Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Grzanie się płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Od 2 dni mam problem z grzaniem się płynu chłodniczego.

Otóż wracając znad morza przy prędkości 120km/h pojawiła się czerwona kontrolka ostrzegająca o wysokiej temp. płynu. Niezwłocznie zatrzymałem się, sprawdziłem poziom w zbiorniczku i wszystko było ok. Po ok 1min temp. płynu wróciła do normy. Postanowiłem więc kontynuować podróż. Poruszając się z prędkością do 80km/h temperatura utrzymywała się na poziomie 90-93st, zwiększając prędkość powyżej 90, temp zaczęła wzrastać do ponad 110st. Wystarczyło wrzucić na "luz" i temp. płynu spadała do 90st.

Czy miał ktoś może podobny problem i wie co może być tego przyczyną?

Sprawdziłem węże od chłodnicy - górny gorący, dolny ciepły więc termostat chyba dobry. Poziom płynu w zbiorniczku ok, nie ubywa. Wentylator pracuje, choć wydaje mi się, że nie załącza się wisko. Samochód nie traci mocy, obroty nie falują, nie ma problemu z uruchomieniem na ciepłym silniku, więc uszczelka chyba ok.

Jadąc po mieście, stojąc w korkach temperatura cały czas 90st, przyspieszając wzrasta ponad 100st. Dzisiaj odczytałem jeszcze wskazania na klimatroniku: kanał 51 cały czas 90, kanał 49 - jak wskazówka na liczniku zaczyna przekraczać 90st to na kanale 49 pokazuje już ponad 105 i rośnie. Wrzucam na luż i temperatura spada.

Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano

Możliwe, ze pompa wody kończy swój żywot.

Opublikowano

Proponuje najpierw przejechać sie do kogoś kumatego i sprawdzić czujniej G62. możliwe jest że on świruje, jeśli wykluczy sie jego uszkodzenie, trzeba przyjrzeć sie termostatowi a na końcu pompie. Tak będzie najtaniej

Opublikowano
  • Autor

A gdzie się znajduje ten czujnik i za co odpowiada?

Jeżeli podepnę się VAG-iem to czy przy uszkodzeniu pokaże mi błąd?

Opublikowano

G62 to czujnik temperatury cieczy, ma on dwie funkcje, jedna to wskazania temp dla ECU a druga na deske rozdzielczą. O błąd nie chodzi raczej a o sprawdzenie jego parametrów czy nie świruje.

Opublikowano

O błąd nie chodzi raczej a o sprawdzenie jego parametrów czy nie świruje.
Zastanawiam się tylko, jak błędne wskazania czujnika powodują gotowanie płynu i wywalanie go przez korek zbiorniczka?
Opublikowano

No jeśli chodzi o rzeczywiste gotowanie i wywalenie płynu to wiadomo że problem leży albo w termostacie, uszkodzonej pompie bądź zatkanej chłodnicy

Opublikowano
  • Autor

Trochę to dziwne.

Gdyby termostat był uszkodzny w pozycji otwartej to występowałoby niedogrzanie, gdyby w zamnkniętej to płyn pracowałby na małym obiegu i by się przegrzewał co występuje. Ale wtedy górny wąż były zimny lub letniawy a cała chłodnica nie byłaby gorąca. Więc z tego wynika, że następuje pełen obieg.

Zastanawia mnie to wisko. Przy zapłonie prawidłowo się załącza i pracuje. Wraz ze wzrostem temperatury powinno pracować szybciej co chyba nie ma miejsca. Być może przy mniejszych obciążeniach silnika ta zwykła prędkość wystarcza do wychłodzenia płynu, a przy większej prędkości i obciążeniu już nie. Ale czy wtedy płyn nie powinien się wychładzać dzięki pędowi powietrza? Jak myślicie, czy to dobry tor myślenia?

A i czy gdy niedomaga wisko ( nie dąży chłodzić ), to czy nie powinien się załączyć elektryczny wentylator od klimy?

Opublikowano

Powinien się załączyć chyba że padł czujnik temperatury w chlodnicy

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka