Skocz do zawartości
IGNOROWANY

przejście z 10W40 na 5W40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdzałem wczoraj DPF, wygląda ok.

Pokazało zapełnienie na poziomie 6%, a ostatnie wypalanie miało miejsce godzinę przed sprawdzaniem.

Wygląda, że z filtrem wszystko jest ok. Będę monitorował temat.

Niepokoi mnie jedna rzecz. Po zmianie turbo nadal jest dziwny dźwięk, który mnie niepokoił przed naprawą. Takie dziwne szuranie, ocieranie pojawiające się najczęściej przy zmianie biegów lub przy wolnej jeździe na niskich obrotach. Myślałem, że to kwestia turbo, ale chyba się myliłem.

Ktoś może miał coś podobnego lub wie od czego może to być?

Opublikowano

W BRD chyba kazdy sie z tym spotyka na codzien ;)

Opublikowano

Też tak masz? Co to może być?

Nie przypominam sobie, żeby tak było wcześniej, od kilku miesięcy mam coś takiego. Dziwne.

Myślałem, że to turbo. Teraz mam nowe i dalej jest to samo.

Może spaliny się cofają i silnik sam się dławi?

Opublikowano

Widzialem juz na forum ze ktos o tym pisal i ktos tez to potwierdzial. Tak chyba ma byc, podobny dzwiek wystepuje przy odpuszczaniu gazu na niskich obrotach i biegach.

Opublikowano

Tak, masz rację, dużo jest o tym na forum. Wiem, że nie tylko u mnie jest taki problem, ale wydaje mi się, że tak nie ma być.

Po pierwsze mam to od kilku miesięcy (wcześniej tak nie było).

Po drugie czy ktoś wogóle wie skąd jest ten dźwięk i dlaczego? Może ktoś miał coś podobnego, udało mu się zlokalizować przyczynę i wyeliminować problem?

Opublikowano

Jest to odgłos powietrza doladowanego napierajacego na wirnik kompresyjny turbosprężarki wirnik delikatnie dotyka obudowy w trakcie pracy ,są różne teorie - niektórym to znika po usunięciu klap wirowych (tak też stało się u mnie), dpfu a u niektórych wogle to nie znika. Ten dźwięk pojawia się u mnie najbardziej słyszalny gdy Dpf się wypala...nie stresuj się...