Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Kąt poczatku wtrysku - zły kąt żądany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem. Otóż niedawno odkryłem, że mam zły kąt żądany początku wtrysku. I teraz za cholerę nie wiem co z tym począć. Dlaczego tak jest, od czego to zależy, gdzie szukać przyczyny?

047eba409887c25fmed.jpg

Audi zakłada, że wzorcowy kąt początku to jakieś 2ATDC = -2PGMP.

W bazowym 004 mam ustawione w miarę dobrze tylko dlaczego w statycznym pokazuje mi żądany kąt początku wtrysku na poziomie 4PGMP = -4ATDC?

, czyli całkowicie po drugiej stronie. Pomocy! :hi:

Opublikowano

Moze to swiadczyc o tym iz rozrzad nie byl wymieniany przy pomocy specjalnych blokad...

Opublikowano
  • Autor

Czyli mając gwarancję na wykonanie przez serwis wymiany rozrządu powinienem ubiegać się o ponowne sprawdzenie i ustawienie kąta prawidłowo? Na ile mam pewność, że to jest wina nieprawidłowej wymiany rozrządu, bo jak ich znam to będą wymyślać wszystko tylko nie to, że oni coś źle zrobili. A podczas wymiany nie było żadnych blokad bo widziałem. W koło pompy włożony był bolec a na kole rozrządu krecha kredą. :hi:

Pozdrawiam.

Opublikowano
w koło pompy włożony był bolec a na kole rozrządu krecha kredą

To jakis "profi" serwis skoro wymienia w V6 rozrzad "na kredke". Własciwie caly dalszy komentarz jest zbyteczny.

Skoro masz gwarancje to pojedz do nich i powiedz zeby prawidlowo ustawli kąt wtrysku. :wink4:

Tak zeby wartosci w 004.2 i 004.3 byly zbiezne a wartosc w 004 BS przy przelaczeniu na LATE byla 2* ATDC +/- 0,5*

A i jeszcze z ciekawosci - mozesz zalogowac VAG (wer. ang) grupy 004 stat, 004 BS oraz zrobic zrzut ekranowy okna VAG COM z 004 Basic Setting w momencie kiedy nastawnik przelaczy sie na "Late" i nam zaprezentowac.

Jakos nie moge sie odnalezc w logach ktore zaprezentowałes. :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Wszystko jest tak samo, tylko z - (minusem na początku) :) Zamiast Po Górny Martwym jest Przed Górnym Martwym 2ATDC = -2PGMP czyli prawidłowy żadany kąt wtrysku w stat004 powinien być 2ATDC to = -2 PGMP. Przekładając na angielski obecnie żądany kąt wtrysku to -4ATDC a powinno być +2ATDC.[br]Dopisany: 16 Grudzień 2008, 18:29_________________________________________________A może ktoś wie jak ustawić na pompie ten kąt żądany, pls pomocy :hi:

Opublikowano

Jaka byla temp silnika?

Opublikowano
  • Autor

3556c62acf993a65med.jpg

Silnik zagrzany.

Opublikowano

Kąt wtrysku jest dobry w tym samochodzie... i wczytujac sie w te logi... to w 004 stat tez jest dobrze... ponawiam prosbe o zalogowanie VAG ver ang... oraz wykonanie screenshota w momencie kiedy nastawnik przestawi sie na LATE... i wklejenie na forum. :wink4:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Kąt bazowy jest ok, tylko ECU żąda złego kąta, powinien żądać 2ATDC a żąda -4ATDC :) Ale dzisiaj się zdziwiłem... Pojechałem zmniejszyć obroty spowrotem na 742 bo w lato sobie 780 ustawiłem i o dziwo, przy okazji sprawdzając kąt statyczny, wychodziło na poziomie 1ATDC ;) Więc ja już nic nie kumam. Przeszło mu czy co... Więc na razie zostawiam temat do nowego roku. Pozdrawiam.[br]Dopisany: 18 Grudzień 2008, 20:19_________________________________________________Pomocy, dzisiaj znowu mi żądał 4PGMP, nie mogę tego pojąć, co może powodować zły kąt żądany? Gdzie szukać przyczyny:(?

Opublikowano

Odpuść sobie nie szukaj dziury w doopie.

Podpinalem kiedys allroda i tez bylo 4.

Opublikowano
  • Autor

Odpuść sobie nie szukaj dziury w doopie.

Podpinalem kiedys allroda i tez bylo 4.

Ta, tylko wg mnie auto nie jeździ jak powinno, brakuje mocy.
Opublikowano

Jedz na hamke i sprawdz.

Opublikowano
  • Autor

Jedz na hamke i sprawdz.

Nie wiem gdzie jest najbliższa hamownia 4x4