Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[AEB] Był problem mieszanki, jest sonda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uszanowanko :hi:
mam problem ze swoim wozidłem. Jakiś czas temu pojawił mi się błąd o błędzie mieszanki, jeszcze 2/3 dni temu wyglądał on tak:
1 Fault Found:
00561 - Mixture Adaptation
14-00 - Adaptation Limit (Add) Exceeded
poprzedni błąd był podobny z tą różnicą, że oznaczony 14-10.
Znalazłem możliwe przyczyny i zacząłem poszukiwania. Zdążyłem sprawdzić szczelność dolotu, wężyki podciśnień, świece, kable, cewki.
Wszystko było w porządku, więc poszedłem tokiem pewnej napotkanej opinii "dopóki nie ma muła, nie zwiększa się spalanie i nie sypie innymi błędami to jeździć" (spotkana gdzieś na forum, chyba A6). Dzisiaj podłączyłem samochód pod VCDS-a i wyskoczyło takie coś:
1 Fault Found:

16515 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Signal too Low

P0131 - 35-00 - -

Co do poprzedniego błędu widziałem, że może za to też odpowiadać sonda, to sprawdziłem jej wiązkę, przeczyściłem styki i spsikałem sprayem przewodzącym, żeby była pewność, że wszystko styka i jest sygnał. Podłączyłem ale bez zmian, błąd mieszanki był nadal.

Teraz pytanie do Was, coś spartoliłem, zwykła zbieżność zdarzeń, czy najzwyklej w świecie błąd mieszanki sygnalizował że sonda na wykończeniu. Kasowałem błąd, pojeździłem chwilę i wrócił, skasowałem sprawdzałem na bloku 7, napięcie 0, błąd się nie pojawił. Sonda uszkodzona samoistnie z racji wieku, czy mieszanka ją uszkodziła? Patrzyłem na przepływkę, na postoju 2,96-3, więc nie wiem czy można ją wykluczyć.

Opublikowano

sonda na jałowym powinna coś wskazywać, nie może być zerowe napięcie

Opublikowano
  • Autor

tak wiem, wymienię i sprawdzę czy coś oprócz sondy mogło być przyczyną mieszanki. nie jestem obeznany na tyle, ale pewnie nie ma sensu logować dopóki nie uporam się z sondą

Sonda wymieniona razem ze świecami. Błąd mieszanki powrócił. Co proponujecie zlogować?

Edytowane przez street_soldier

Opublikowano

ktory blad powraca dokladnie? Jezeli 16515 sprawdz okablowanie od sondy w strone ECU

Opublikowano
  • Autor

Mieszanki, 00561. Przyszło mi do głowy, że możnaby zrobić wykasowanie korekt, bo pewnie ecu działa na tych wyznaczonych na podstawie starej, chyba że się mylę i sam z automatu je skorygował